8. sınıf öğrencilerinin bitkilerde çimlenme ve tozlaşma kavramlarıyla ilgili bilişsel yapılarının belirlenmesi
Determination of the cognitive structures of 8th grade students related to the concepts of germination and pollination in plants
- Tez No: 953940
- Danışmanlar: PROF. DR. SELDA KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: fen bilimleri eğitimi, çimlenme, tozlaşma, kavram yanılgısı, science education, germination, pollination, misconception
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı, ortaöğretim 8. sınıf öğrencilerinin bitkilerde çimlenme ve tozlaşma kavramlarıyla ilgili bilişsel yapılarını incelemektir. Diğer bir ifadeyle, bu öğrencilerin çimlenme ve tozlaşma kavramlarını zihinlerinde nasıl yapılandırdıkları, sahip oldukları bilgi düzeyi ve varsa bu konudaki kavram yanılgılarını belirlemektir. Çalışmada öğrencilerin çimlenme ve tozlaşma kavramlarına ilişkin bilişsel yapılarını belirlemek amacıyla nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemi tercih edilmiştir. Kelime ilişkilendirme testi, çizme yazma tekniği, açık uçlu sorular öğrencinin bilişsel yapısını ve bu yapı içerisindeki kavramlar arasındaki ilişkileri analiz etmek için etkili bir ölçme aracı olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, çalışmamızda öğrencilerin bitkilerde çimlenme ve tozlaşma konusundaki bilişsel yapılarını tespit etmek amacıyla bağımsız kelime ilişkilendirme testi, çizme yazma tekniği ve açık uçlu sorular kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, öğrencilerin çimlenme ve tozlaşma süreçlerine ilişkin genel olarak bilimsel temelden uzak bilgi yapılarına sahip olduklarını, kavram yanılgılarının yaygın olduğunu ve özellikle çizim ve yazılı açıklamalarda bilimsel kavramları bütüncül biçimde ifade etmede yetersiz kaldıklarını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is secondary education 8. to examine the cognitive structures of classroom students related to the concepts of germination and pollination in plants. In other words, it is to determine how these students structure the concepts of germination and pollination in their minds, the level of knowledge they have, and alternative concepts on this topic, if any. In the study, content analysis method was preferred from qualitative research methods in order to determine the cognitive structures of students related to the concepts of germination and pollination. Word association test, drawing writing technique, open-ended questions are accepted as an effective measurement tool to analyze the cognitive structure of the student and the relationships between the concepts within this structure. Dec. In this context, word association test, boot writing technique and open-ended questions were used in order to determine the cognitive structures of students about germination and pollination in plants in our study. The findings obtained in the study show that students have knowledge structures that are far from the scientific basis regarding germination and pollination processes in general, misconceptions are common, and they are inadequate to express scientific concepts holistically, especially in drawings and written explanations.