Barış Bıçakçı'nın 'Veciz Sözler', 'Seyrek Yağmur' ve 'Sinek Isırıklarının Müellifi' romanlarında kent, kültür ve kimlik
City, culture, and identity in Barış Bıçakçı's novels 'Veciz Sözler', 'Seyrek Yağmur' and 'Sinek Isırıklarının Müellifi'
- Tez No: 954021
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET AÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Barış Bıçakçı, kent, kültür, kimlik, Barış Bıçakçı, city, culture, identity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Bu çalışmada Barış Bıçakçı'nın“Veciz Sözler”,“Sinek Isırıklarının Müellifi”ve“Seyrek Yağmur”romanlarından yola çıkılarak söz konusu romanlarda kent, kültür ve kimlik kavramlarının nasıl ele alındığı, bu kavramların birbiriyle nasıl ilişkilendirildiği ve birbirini nasıl etkilediği, bireyin bu bağlamda ne tür bir değişim geçirdiği incelenmiştir. Tezin amacı, Barış Bıçakçı'nın romanlarının kültürel çözümleme açısından taşıdığı potansiyele dikkat çekmekle birlikte, kentli bireyin ruhsal ve toplumsal kırılmalarını anlamaya yönelik bir katkı sunmaktadır. Bıçakçı'nın romanlarında yer alan karakterlerin gündelik yaşamlarına, kentle kurdukları ilişkiye ve içsel dünyalarına odaklanılarak birey-kent, birey-toplum ve birey-kültür bağlamında çözümlemeler yapılmıştır. Romanlarda özellikle Ankara sadece bir arka plan olarak değil, karakterlerin ruh hâllerini yansıtan dinamik bir unsur olarak kullanılmıştır. Kentin değişimi ve dönüşümü ile birlikte kültürel yapının da değiştiği; bireyin kendisine ve yaşadığı topluma yabancılaştığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, based on Barış Bıçakçı's novels Veciz Sözler, Sinek Isırıklarının Müellifi, and Seyrek Yağmur, an analysis is carried out on how the concepts of city, culture, and identity are addressed, how they are interconnected and influence one another, and what kind of transformation the individual undergoes in this context. The aim of the thesis is not only to highlight the potential of Bıçakçı's novels for cultural analysis, but also to contribute to the understanding of the psychological and social fractures of the urban individual. By focusing on the daily lives of the characters in Bıçakçı's novels, their relationship with the city, and their inner worlds, analyses are conducted within the framework of individual–city, individual–society, and individual–culture relations. In these novels, Ankara is portrayed not merely as a backdrop but as a dynamic element that reflects the characters' emotional states. It is observed that, along with the transformation of the city, the cultural structure also changes, leading to the individual's alienation from both themselves and the society they live in.