Öğretmenlerin öğrenme çevikliği ile değişime hazır olma durumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' learning agility and readiness for change
- Tez No: 954022
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DEMET ZAFER GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenme Çevikliği, Değişime Hazır Olma, Öğretmen, Eğitim, Learning Agility, Readiness for Change, Teacher, Education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Planlaması Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin öğrenme çevikliği ile değişime hazır olma düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinin benimsendiği bu çalışmada, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında İstanbul ilinde yer alan özel okullarda görev yapan 264 öğretmenden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Veri toplama aracı olarak, demografik bilgilerin yer aldığı Öğretmen Bilgi Formu,“Öğretmenlerde Öğrenme Çevikliği Ölçeği”ve“Değişime Hazır Olma Ölçeği”kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin analizinde SPSS programı kullanılmıştır. Kullanılan ölçeklerin iç tutarlılık düzeyini belirlemek amacıyla Cronbach's Alpha güvenirlik katsayıları hesaplanmış, her iki ölçek ve alt boyutlarının güvenirlik analizleri yapılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerini ve ölçek puanlarını belirlemek amacıyla tanımlayıcı istatistikler (ortalama, standart sapma, frekans ve yüzde) hesaplanmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu skewness (çarpıklık) ve kurtosis (basıklık) değerleri ile incelenmiş ve parametrik testler uygulanabilir bulunmuştur. İki grup arasında fark olup olmadığını belirlemek için bağımsız örneklem t-testi; üç ve daha fazla grup arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için tek yönlü varyans analizi (ANOVA) uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Öğrenme çevikliği ve alt boyutlarının tek tek değişime hazır olma üzerindeki etkisini analiz etmek için basit regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre, öğretmenlerin öğrenme çevikliği ve değişime hazır olma düzeylerinin yüksek olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin öğrenme çevikliği düzeyleri; cinsiyet, yaş, mezuniyet durumu ve meslekteki yıl değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Erkek öğretmenlerin öğrenme çevikliği düzeyleri kadın öğretmenlere göre daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca öğrenme çevikliği düzeylerinin yaş ve mesleki deneyim süresi az olan öğretmenlerde daha yüksek olduğu saptanmıştır. Benzer şekilde, değişime hazır olma düzeyleri de cinsiyet, yaş, mezuniyet ve mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermektedir. Özellikle önlisans mezunu ve meslekte 5 yıl ve altı süredir görev yapan öğretmenlerin değişime daha yüksek düzeyde hazır oldukları belirlenmiştir. Çalışmanın en önemli bulgularından biri, öğretmenlerin öğrenme çevikliği ile değişime hazır olma düzeyleri arasında pozitif yönlü, anlamlı ve yüksek düzeyde bir ilişkinin bulunmasıdır. Regresyon sonuçlarına göre, öğrenme çevikliği değişime hazır olmanın önemli bir yordayıcısıdır. Sonuçlar öğrenme çevikliği yüksek olan öğretmenlerin değişime daha hazır olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between teachers' learning agility and their readiness for change. This study adopts the relational survey model, one of the quantitative research methods, and analyzes data obtained from 264 teachers working in private schools in Istanbul during the 2023–2024 academic year. The data collection tools used in the study include the Teacher Information Form, the Learning Agility Scale for Teachers, and the Readiness for Change Scale. In the analysis of the data, SPSS statistical package program was used. To determine the internal consistency of the scales, Cronbach's Alpha reliability coefficients were calculated, and reliability analyses were conducted for both scales and their sub-dimensions. Descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, and percentage) were calculated to determine the participants' demographic characteristics and scale scores. The normality of the data distribution was assessed using skewness and kurtosis values, and the data were deemed suitable for parametric tests. An independent samples t-test was conducted to compare two groups, and a one-way ANOVA was conducted to determine significant differences among three or more groups. The Pearson correlation analysis was used to examine the relationship between variables. In addition, simple linear regression analyses were performed to assess the impact of learning agility and its sub-dimensions on readiness for change.The findings of the study revealed that both teachers' learning agility and readiness for change levels were high. Teachers' learning agility levels showed significant differences based on gender, age, educational background, and years of experience. Male teachers were found to have higher learning agility levels than female teachers. Learning agility was also found to be higher among teachers who were younger and had fewer years of professional experience. Similarly, readiness for change levels differed significantly based on gender, age, educational background, and years in the profession. Notably, teachers with an associate degree and those who had been working for 5 years or less demonstrated a higher level of readiness for change. One of the most significant findings of this study is that there is a positive, significant, and high-level relationship between teachers' learning agility and their readiness for change. According to the regression analysis results, learning agility is a significant predictor of readiness for change, and the model is statistically significant. The results indicate that teachers with high learning agility are more ready for change.