Çağdaş Özbek Şairi Azam Öktem'in Şiirleri Üzerine Bir İnceleme
A Reviev On The Poets Of The Contemporary Uzbek Poet Azam Öktem
  1. Tez No: 954032
  2. Yazar: MUSTAFA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ DEMİRAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Azam Öktem, Çağdaş Özbek Şiiri, Bağımsızlık Dönemi Özbek Şiiri, Dinî ve Tasavvufi Özbek Şiiri, Azam Öktem, Contemporary Uzbek Poetry, Uzbek Poetry in the Period of Independence, Religious and Sufi Uzbek Poetry
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 840
Özet
ÇAĞDAŞ ÖZBEK ŞAİRİ AZAM ÖKTEM'İN ŞİİRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Özbek Türkleri uzun yıllar Sovyet rejiminin işgali altında kalmıştır. Özbek edebiyatının“Mustakillik Devri”adı verilen bu döneminde, Rus kültürüyle karşı karşıya kalan Özbek Türk halkının en büyük amacı, ulusal kimliklerini ve dillerini korumak olmuştur. Azam Öktem, bu dönemde halkını bilinçlendirmek adına cesaretli ve güçlü söyleyişleriyle şiirler kaleme alan önemli Özbek şairlerinden biridir. Ancak onu çağdaşlarından ayıran en önemli özelliği, ulusal temaların yanısıra dinî-tasavvufî öğretilerle yazdığı şiirleridir. Bu çalışmada Öktem'in şiirleri tematik ve biçimsel açıdan incelenmiştir. Şiirlerinden hareketle dönemin siyasi, sosyal, toplumsal, ekonomik durumları tahlil edilmiş ve şairin düşünce dünyası ele alınmıştır. Ayrıca şairin sanat anlayışının oluşumunu sağlayan olgu ve olaylar değerlendirilmiş; gelenek, tarih, din, toplum, çevre ve tabiat ekseninde sentezlenmiş; Öktem'in Bağımsızlık Dönemi Özbek Türk Edebiyatı'na katkıları örneklerle sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A REVIEW ON THE POETS OF THE CONTEMPORARY UZBEK POET AZAM ÖKTEM Uzbek Turks have been under the occupation of the Soviet regime for many years. In this period of Uzbek literature called“Mustakillik Era”, the main goal of the Uzbek Turkic people, confronted with Russian culture, was to preserve their national identity and language. Azam Öktem is one of the prominent Uzbek poets who wrote poems with courage and strong rhetoric in order to raise awareness of his people during this period. However, the most important feature that distinguishes him from his contemporaries is his poems written with religious-sufic teachings as well as national themes. In this study, Öktem's poems are analyzed thematically and stylistically. Based on his poems, the political, social, comunity, economic conditions of the period were analysed and the poet's world of thought was discussed. İn addition, the facts and events that led to the formation of the poet's understanding of art were evaluated; synthesised on the axis of tradition, history, religion, society, environment and nature; Öktem's contributions to Uzbek Turkish Literature of the Independence Period are presented with examples.