Ethnic nationalism in Afghanistan: Examining the impact of ethnicity on conflict and nation-building process
Afganistan'da etnik milliyetçilik: Etnikliğin çatışma ve ulus-devlet inşası süreçlerine etkisinin incelenmesi
- Tez No: 954115
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENOL DURGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Afghanistan, ethnicity, ethnic nationalism, the Pashtuns, ethnic conflict, nation-building, Mujahideen, Durand line
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET“Afganistan'da Etnik Milliyetçilik: Etnik Kimliğin Çatışma ve Ülke İnşa Süreci Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi”başlıklı bu yüksek lisans tezi, etnik çeşitliliğiyle tanınan Afganistan'da milliyetçilik ile etnik kimlik arasındaki karmaşık ilişkiyi araştırmaktadır. Çalışma, gelişimi ve Afgan toplumunu etkileyen önemli olaylar da dahil olmak üzere milliyetçiliğin tarihine genel bir bakışla başlamaktadır. Taliban yönetimi çöktükten sonra özellikle devam eden çatışmalar ve istikrarlı bir yönetim arzusu ortamında etnik milliyetçiliğin yükselişine dikkat çekmektedir. Tez, çeşitli etnik grupları derinlemesine analiz ederek etnik bağlılıkların Afganistan'daki siyasi dinamikleri, sosyal uyum ve ülke inşa sürecini nasıl etkilediğini incelemektedir. Önemli topluluk liderleri ve paydaşlardan görüş almak için vaka incelemeleri ve röportajlar gibi nitel yöntemler kullanmaktadır. Bulgular, etnik milliyetçiliğin iki yönlü bir işlevi olduğunu göstermektedir: bir yandan çeşitli etnik gruplar arasında gerilimi ve çatışmayı artırabilirken, diğer yandan marjinalize edilmiş topluluklara kimlik ve aidiyet duygusu verebilir. Sonuç olarak, bu çalışma, Afganistan'da barış ve istikrarı ilerletmek amacıyla geliştirilen politikalarda etnik çeşitliliğin kabul edilmesinin ve dikkate alınmasının ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Daha uyumlu ve dirençli bir toplum oluşturmak için, Afganistan'ın çeşitli etnik kimliklerini onurlandıran ve içeren kapsayıcı bir ülke inşa yaklaşımını savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This master's thesis, titled“Ethnic Nationalism in Afghanistan: Examining the Impact of Ethnicity on Conflict and Nation-Building Process,”explores the intricate relationship between nationalism and ethnic identity in Afghanistan, a country known for its ethnic diversity. The study starts with a summary of nationalism's history, including its development and the key occurrences that influenced Afghan society. It draws attention to the rise of ethnic nationalism in the midst of continuing hostilities and the desire for a stable administration, especially after the Taliban rule collapsed. The thesis investigates how ethnic affiliations impact political dynamics, social cohesiveness, and the process of nation-building in Afghanistan by thoroughly analyzing a variety of ethnic groupings. It uses qualitative techniques, such as case studies and interviews, to get opinions from important community leaders and stakeholders. The results show that ethnic nationalism has two functions: it can increase tensions and conflicts between various ethnic groups while also giving marginalized populations a sense of identity and belonging. In the end, this study emphasizes how important it is to acknowledge and take into account ethnic variety when developing policies meant to advance peace and stability in Afghanistan. In order to create a more cohesive and resilient society, it advocates for an inclusive approach to nation-building that honors and incorporates the diverse range of Afghan ethnic identities.