Kanser hastalarında periferik nöropatinin motor, duyu ve fonksiyon komponentleri ile aktivite ve toplumsal katılıma etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of peripheral neuropathy on motor, sensory and function components, activity and social participation in cancer patients
- Tez No: 954124
- Danışmanlar: PROF. DR. TÜLİN DÜGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Periferik Nöropati, Toplumsal Katılım, Cancer, Peripheral Neuropathy, Social Participation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Rahat, N., Kanser Hastalarında Periferik Nöropatinin Motor, Duyu ve Fonksiyon Komponentleri ile Aktivite ve Toplumsal Katılıma Etkisinin İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2025. Bu çalışmada kanser tanısı almış, farklı tedaviler alan bireylerde periferik nöropati etkileniminin detaylı olarak incelenmesi, nöropati etkileniminin vücut yapı, fonksiyon, aktivite ve toplumsal katılıma etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Çalışmamıza yeni tanı alan ve kanser tedavisine devam eden, 26-65 yaş aralığında, 94 kadın 94 erkek olmak üzere toplam 188 birey dahil edildi. Bireylerin motor etkilenimleri kavrama kuvveti, alt ekstremite kuvveti değerlendirmeleri ile, duyu etkilenimleri ise ağrı eşiği, vibrasyon, sıcak-soğuk, iki nokta ayrımı, etkilenimleri ile değerlendirildi. Ayrıca hafif dokunma derin basınç duyusu Semmes Weinstein Monofilament Testi, nöropati etkilenimi Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Örgütü Yaşam Kalitesi Kemoterapi İlişkili Periferik Nöropati Ölçeği (EORTC QLQ-CIPN20), aktivite düzeyi Zamanlı Kalk ve Yürü Testi (Time Up And Go (TUG)), günlük yaşam aktiviteleri Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği (Functional Independence Measure (FIM)), denge Fullerton Gelişmiş Denge Ölçeği (Fullerton Advanced Balance Test (FAB-T)), toplumsal katılım Toplumsal Katılım Anketi revize (TKA-R) ve yaşam kaliteleri Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Ölçeği (EORTC QLQ-C30) kullanılarak değerlendirildi. Bireylerin nöropati etkilenimi arttıkça motor ve duyu kayıplarının arttığı (p0.05). Nöropati kanser hastalarında hareketliliği, günlük yaşam aktivitesini, denge ve yaşam kalitesini olumsuz etkiledi. Fizyoterapistler kanser tedavisi alan, ileri evrelerdeki bireylerde nöropatiyi düzenli aralıklarla değerlendirmeli ve nöropati açısından tedavi programlarına dahil etmelidirler.
Özet (Çeviri)
Rahat, N., Investigation of the Effects of Peripheral Neuropathy on Motor, Sensory and Functional Components and Activity and Social Participation in Cancer Patients, Hacettepe University, Graduate School of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Programme, Master's Thesis, Ankara, 2025. The aim of this study was to investigate the effects of peripheral neuropathy on body structure, function, activity and social participation in individuals diagnosed with cancer and receiving different treatments. A total of 188 individuals, 94 females and 94 males, between 26-65 years of age, newly diagnosed and continuing cancer treatment, were included in our study. The motor effects of the individuals were evaluated with grip strength, lower extremity strength evaluations, and sensory effects were evaluated with pain threshold, vibration, hot-cold, two-point discrimination. In addition, light touch deep pressure sensation was assessed by Semmes Weinstein Monofilament Test , neuropathy involvement by European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Chemotherapy Associated Peripheral Neuropathy Scale (EORTC QLQ-CIPN20), activity level by Time Up And Go (TUG), Activities of daily living were assessed using the Functional Independence Measure (FIM), balance was assessed using the Fullerton Advanced Balance Test (FAB-T), social participation was assessed using the Social Participation Questionnaire revised (TKA-R) and quality of life was assessed using the European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire (EORTC QLQ-C30). It was observed that motor and sensory losses increased with increasing neuropathy involvement (p0. 05). Neuropathy negatively affected mobility, activities of daily living, balance and quality of life in cancer patients. Physiotherapists should evaluate neuropathy at regular intervals in individuals with advanced stages of cancer treatment and include neuropathy in their treatment programmes.