COVİD 19 salgını ve sağlık okuryazarlığının önemi
The COVID 19 epidemic and the importance of health literacy
  1. Tez No: 954179
  2. Yazar: KÜBRA ÖNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜREYYA BAKKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık okuryazarlığı, Covid19, Salgın, Sağlık, Pandemi, Health literacy, Covid19, Epidemic, Health, Pandemi
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dünya Sağlık Örgütü (WHO, 2013), sağlık okuryazarlığını bireylerin sağlık bilgilerine erişme, anlama ve bu bilgileri doğru şekilde kullanabilme yeteneği olarak tanımlamaktadır. Sağlık okuryazarlığı, bireylerin sağlıklarını koruma ve geliştirme süreçlerinde temel bir rol oynar ve bulaşıcı hastalıklarla mücadelede de önemli bir unsurdur. COVID-19 pandemisi, sağlık okuryazarlığının toplum sağlığı üzerindeki etkisini açıkça ortaya koymuş, aynı zamanda bilgi kirliliğinin yaygınlaşması gibi zorlukları gündeme getirmiştir (Hızal, 2021). Bu çalışmada, sağlık okuryazarlığının kavramsal yapısı, tarihsel gelişimi ve toplum sağlığına olan etkileri incelenmiştir. Türkiye'deki sağlık okuryazarlığı düzeyi, demografik faktörler ve uygulanan politikalar ele alınmıştır. Pandemi sürecinde bireylerin sağlık bilgisine erişim biçimleri ve sağlık kararlarını nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Sağlık okuryazarlığı, yalnızca bilgi edinmekle kalmayıp, bu bilgileri değerlendirme ve günlük yaşama uygulama becerilerini de içeren çok boyutlu bir kavramdır. Araştırmanın önemli bir boyutu dijitalleşmenin sağlık okuryazarlığı üzerindeki etkileridir. E-sağlık okuryazarlığı, dijital platformlar aracılığıyla sağlık bilgilerine ulaşımı kolaylaştırırken, sosyal medya kaynaklı bilgi kirliliği, sağlık kararlarında karmaşaya yol açabilmektedir. Dijital sağlık çözümleri ve medya, yanlış bilgi yayılımıyla toplumsal sağlık risklerini artırmaktadır. Genel olarak, sağlık okuryazarlığı bilgi erişimi, sağlık iletişimi ve dijital ortamların kullanımında kritik bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışma, pandemi sürecindeki dijital dönüşüm ve sağlık iletişimindeki gelişmeleri bütüncül şekilde değerlendirmektedir.
Özet (Çeviri)
The World Health Organization (WHO, 2013) defines health literacy as the ability of individuals to access, understand, and effectively use health information. Health literacy plays a fundamental role in protecting and promoting individual health and is also a crucial factor in combating infectious diseases. The COVID-19 pandemic clearly demonstrated the impact of health literacy on public health while highlighting challenges such as the spread of misinformation (Hızal, 2021). This study examines the conceptual framework, historical development, and effects of health literacy on public health. It evaluates the health literacy levels in Turkey, demographic factors, and related policies. The ways individuals accessed health information and how this influenced their health decisions during the pandemic are also discussed. Health literacy is a multidimensional concept that encompasses not only acquiring information but also the ability to evaluate and apply it in daily life. An important focus of the research is the impact of digitalization on health literacy. E-health literacy facilitates access to health information through digital platforms; however, misinformation spread via social media can cause confusion in health-related decisions. Digital health solutions and media contribute to increased public health risks due to the dissemination of false information. Overall, health literacy emerges as a critical factor in information access, health communication, and the use of digital environments. This study provides a comprehensive evaluation of the digital transformation during the pandemic and developments in health communication.