Ortokul öğrencilerinin kültürel miras farkındalık düzeylerinin incelenmesi
Investigation of cultural heritage awareness levels of secondary school students
- Tez No: 954199
- Danışmanlar: PROF. DR. KUBİLAY YAZICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kültür, Kültürel Miras, Farkındalık, Sosyal Bilgiler, Ortaokul Öğrenciler, Culture, Cultural Heritage, Awareness, Social Studies, Secondary School Students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu araştırma, ortaokul öğrencilerinin kültürel miras farkındalık düzeylerini belirlemek ve bu düzeylerin çeşitli değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Kültür, geçmişten günümüze aktarılan maddi ve manevi değerlerin toplamı olarak toplumsal kimliğin yapı taşını oluşturmakta; kültürel miras ise bu aktarımın temel öğesi olarak kabul edilmektedir. Bu bağlamda, eğitimin kültürel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması sürecindeki rolü oldukça önemlidir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini, 2023–2024 eğitim öğretim yılında Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Atatürk Ortaokulu'nda öğrenim gören 601 öğrenci oluşturmuştur. Veriler,“Kültürel Miras Farkındalık Ölçeği”ve“Kişisel Bilgi Formu”aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS programında çeşitli istatistiksel analizlerle değerlendirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, öğrencilerin genel olarak kültürel miras farkındalık düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Sınıf düzeyi, cinsiyet, ebeveynin eğitim durumu, ailenin gelir düzeyi ve müze ziyareti gibi değişkenlerin bazı alt boyutlarda anlamlı farklılıklara yol açtığı tespit edilmiştir. Özellikle 5. sınıf öğrencilerinin kültürel miras tutumları daha yüksek bulunmuştur. Uzak çevredeki kültürel miras unsurlarına yönelik farkındalık ise diğer boyutlara kıyasla daha düşük düzeyde kalmıştır. Bu bulgular doğrultusunda, kültürel miras eğitiminin daha erken yaşlarda başlayarak bütüncül bir yaklaşımla ele alınması, özellikle uygulamalı ve yerinde öğrenme yöntemlerinin artırılması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in order to determine the cultural heritage awareness levels of secondary school students and to examine whether these levels differ according to various variables. Culture constitutes the building block of social identity as a sum of material and spiritual values transferred from the past to the present; cultural heritage is considered as the basic element of this transfer. In this context, the role of education in the process of preserving cultural heritage and transferring it to future generations is very important. The screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The sample of the study was made up of 600 students studying at Atatürk Secondary School affiliated to the Niğde Provincial Directorate of National Education in the 2023-2024 academic year. The data were collected through the“Cultural Heritage Awareness Scale”and the“Personal Information Form”. The obtained data were evaluated by various statistical analyses in the SPSS program. According to the results of the analysis, it was determined that the students' cultural heritage awareness levels were generally at an intermediate level. It has been found that variables such as class level, gender, parent's educational status, family income level and museum visit lead to significant differences in some sub-dimensions. Especially 5. Grade, it was found that the cultural heritage attitudes of the classroom students were higher. Awareness of the cultural heritage elements in the remote environment remained at a lower level compared to other dimensions. In line with these findings, it has been concluded that cultural heritage education should be addressed with a holistic approach starting at an earlier age, in particular, applied and on-site learning methods should be increased.