Gıda firmalarının finansal performansının Rasyo Analizi, Gri İlişkisel Analiz ve Altman Z skoru ile değerlendirilmesi
Evaluation of the finansial performance of food companies through Ratio Analysis, Grey Relational Analysis and Altman Z score
- Tez No: 954240
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ULUYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gıda sektörü, BİST – TÜM, Finansal analiz, Gri ilişkisel analiz
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gıda firmaları, temel ihtiyaç sektörü olması, sürekli büyüme potansiyeli taşıması ve küresel pazarda geniş yer edinmesi ve ürün çeşitliliği konusunda dinamik olması nedeniyle önem taşımaktadır. Gıda firmalarının finansal performansları firmalar, yatırımcılar, yatırım yapmayı hedefleyenler ve kamu kuruluşları için bilgi sağlayıcıdır. Çalışmanın amacı Rasyo Analiz ve çoklu karar verme tekniklerinden Gri İlişkisel Analiz (GİA) Tekniği ile gıda firmaların yıllara yaygın finansal performanslarını ölçmek ve Altman Z Skoru Analizi yardımı ile firmaların Z skor bölgelerini tanımlayarak iflas riskini değerlendirmektir. Bu çalışmanın amacı günümüzde Covid salgını ile ortaya çıkan ekonomik kriz beraberinde önemi artmış gıda sektöründe faaliyette bulunan firmaların finansal performans analizi ile finansal performanslarını değerlendirerek, gelecekte firmaları bekleyen muhtemel sorunların ortaya konulması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesidir. Bu perspektifte BİST - TÜM' de yer alan ve bilanço büyüklükleri ile KOBİ'lerden büyük işletmeler arasında yer alan 15 gıda firmasının 2019-2023 yıllarına ait finansal tablo değerleri Rasyo Analizi Tekniği ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda ele alınan firmaların finansal yapılarında dönemsel dalgalanmalar yaşansa da genel itibari ile ciddi sorunlar görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
Food companies hold significant importance as they operate within a fundamental needs sector, exhibit continuous growth potential, secure a substantial position in global markets, and demonstrate dynamism through product diversity. The financial performance of food companies provides valuable insights for firms, investors, potential investors, and public institutions. The aim of this study is to assess the financial performance of food companies over time using Ratio Analysis and the Grey Relational Analysis (GRA) technique one of the multi-criteria decision-making methods—and to evaluate bankruptcy risk by identifying their Z-score regions through the Altman Z-Score Analysis. Given the increased relevance of the food sector amid the economic crisis triggered by the Covid-19 pandemic, this study aims to evaluate the financial performance of companies operating in the sector and to identify potential future challenges while proposing solutions. From this perspective, the financial statements of 15 food companies listed on BIST-TÜM, whose balance sheet sizes place them between SMEs and large enterprises, were analyzed using the Ratio Analysis technique for the period 2019–2023. Although the results reveal some periodic fluctuations in the financial structures of these companies, no significant financial issues were identified overall Keywords : Food sector; BIST – ALL; Financial analysis; Gray relational analysis.