Türkiye'de yaşayan Suriyeli yetişkinlerinin kaygı ve umut düzeylerinin psikolojik sağlamlıklarını yordama rolü
The predictive role of anxiety and hope levels on psychological resilience of Syrian adults living in Turkey
  1. Tez No: 954401
  2. Yazar: ALAA ALKAİYALİ ALRİFAİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BUYRUK GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, Göç, Psikolojik Sağlamlık, Umut, Kaygı, War, Migration, Psychological Resilience, Hope, Anxiety
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu çalışma, Türkiye'de yaşayan Suriyeli yetişkinlerin umut ve kaygı düzeylerinin psikolojik sağlamlık üzerindeki yordayıcı etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya 2024-2025 yıllarında Türkiye'de ikamet eden, 18-65 yaş aralığında 432 Suriyeli yetişkin (304 kadın, 128 erkek) katılmıştır. Veriler; Demografik Bilgi Formu, Psikolojik Sağlamlık Ölçeği, Umut Ölçeği ve Kaygı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, kaygı düzeyinin psikolojik sağlamlığı negatif yönde anlamlı şekilde yordadığını; umut alt boyutları olan eyleyici düşünce ve alternatif yollar düşüncesinin ise pozitif yönde anlamlı yordayıcı olduğunu göstermiştir. Kaygı psikolojik sağlamlıktaki varyansın %11'ini açıklarken, umut alt boyutları ile birlikte bu oran %51'e yükselmiştir. Sosyodemografik değişkenler incelendiğinde, erkeklerin ve çocuk sahibi olmayanların sertlik düzeylerinin kadınlara ve çocuk sahibi olanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu saptanmıştır. İlkokul ve ortaokul mezunlarının iyimserlik, doluluk kaynağı ve toplam psikolojik sağlamlık puanları, lisansüstü mezunlara göre anlamlı şekilde daha düşüktür. Düzenli istihdamı olan bireylerin sertlik, iyimserlik, doluluk kaynağı, amaç ve toplam psikolojik sağlamlık düzeyleri, düzenli işi olmayan ve düzensiz çalışanlara göre anlamlı ölçüde yüksektir. Yüksek sosyoekonomik düzeye sahip bireylerin iyimserlik düzeyleri, düşük ve orta düzeye göre anlamlı biçimde yüksektir. Savaş yaşamayanların amaç düzeyleri, savaş yaşamış bireylere kıyasla anlamlı şekilde daha yüksektir. Yaş ve medeni duruma göre ise anlamlı fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the predictive effects of hope and anxiety levels on the psychological resilience of Syrian adults residing in Türkiye. The sample comprised 432 Syrian adults (304 women, 128 men) aged between 18 and 65, living in Türkiye during 2024–2025. Data were collected using the Demographic Information Form, the Psychological Resilience Scale, the Hope Scale, and the Anxiety Scale. Findings indicated that anxiety negatively and significantly predicted psychological resilience, whereas the subdimensions of hope—agency thinking and pathways thinking—positively and significantly predicted psychological resilience. Anxiety accounted for 11% of the variance in psychological resilience, and together with the hope subdimensions, this explanation increased to 51%. Analysis of sociodemographic variables revealed that men and individuals without children had significantly higher hardiness levels compared to women and those with children. Participants with primary or secondary education demonstrated significantly lower levels of optimism, source of fullness, and overall psychological resilience than those with postgraduate education. Furthermore, individuals with regular employment scored significantly higher across all subdimensions of psychological resilience than those with irregular or no employment. Participants reporting high perceived socioeconomic status exhibited significantly higher optimism levels compared to those with low or moderate status. Additionally, Syrian adults without war experience showed significantly higher levels of purpose than those who had experienced war. No significant differences were found in psychological resilience or its subdimensions based on age or marital status. These findings underscore the importance of psychological and sociodemographic factors in shaping resilience among displaced populations.