Çevrim içi Türkçe öğretimi kapsamında yürütülen Türkçe ve Türk kültürü dersine ilişkin öğretmen görüşleri
Teachers opinions on the Turkish language and culture course conducted within the scope of online Turkish teaching
  1. Tez No: 954493
  2. Yazar: FİTNAT BURCU DEMİRÖZ CANAVAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FERHAT ÇİFTÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe ve Türk Kültürü Dersi, Öğretmenler, Öğretmen Görüşleri, Çevrim İçi, Türkçe Öğretimi, Turkish Language and Turkish Culture Course, Teachers, Teacher Opinions, Online, Turkish Language Teaching
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışmanın amacı, çevrim içi yürütülen Türkçe ve Türk Kültürü derslerini veren öğretmenlerin ders ve süreç hakkındaki görüşlerini ele almak ve değerlendirmektir. Çalışma, nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yöntemiyle yürütülmüştür. Çalışma grubunu, kartopu örnekleme yöntemiyle belirlenen Amerika, Hollanda, İsveç, Finlandiya, Norveç, Danimarka ve Çin'de görev yapan toplam 32 Türkçe ve Türk Kültürü dersi öğretmeni oluşturmaktadır. Veriler, araştırmacı tarafından hazırlanan ve uzman görüşleri doğrultusunda geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Çalışma sonucunda, çevrim içi Türkçe ve Türk Kültürü derslerinin yurt dışında yaşayan Türk çocuklarının ana dili becerilerinin geliştirilmesi, kültürel kimliklerinin pekiştirilmesi ve duygusal bağlarının güçlendirilmesi açısından önemli bir işleve sahip olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda, bu derslerin çevrim içi ortama taşınmasıyla birlikte çeşitli güçlüklerin de yaşandığı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, bu derslerin daha etkili ve sürdürülebilir hâle gelebilmesi için öğretmen, öğrenci ve veli boyutunda çok yönlü desteklerin gerekliliği vurgulanmış ve ilgili alanlara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine and evaluate the opinions of teachers who conduct online Turkish Language and Turkish Culture courses. The study was carried out using the case study design, one of the qualitative research methods. The study group consisted of 32 Turkish Language and Turkish Culture teachers working in the United States, the Netherlands, Sweden, Finland, Norway, Denmark, and China, selected through the snowball sampling method. The data were collected using a semi-structured interview form developed by the researcher based on expert opinions. The obtained data were analyzed using content analysis. The findings of the study revealed that online Turkish Language and Turkish Culture courses play a significant role in developing the mother tongue skills of Turkish children living abroad, reinforcing their cultural identity, and strengthening their emotional bonds. It was also found that transferring these courses to an online environment has led to various challenges. The study emphasizes the need for multidimensional support at the teacher, student, and parent levels to ensure that these courses become more effective and sustainable, and it provides recommendations for the relevant areas.