Yeni medya teknolojilerinin prodüksiyon sürecine etkisi: Türkiye'de sanal prodüksiyon uygulamaları
The impact of new media technologies on the production process: Virtual production practices in Turkey
  1. Tez No: 954625
  2. Yazar: TUĞBA BAHAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİSA GÜLENER YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal prodüksiyon, yeni medya teknolojileri, sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, dijital medya, sürdürülebilirlik, Virtual production, new media technologies, virtual reality, augmented reality (AR), digital media, sustainability
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya İletişim ve Habercilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Yeni medya teknolojileri, tüm dünyada sinema ve televizyon sektörlerinin prodüksiyon ve post-prodüksiyon süreçlerinde köklü değişimler yaratmaktadır. Geleneksel yöntemlerin neredeyse tamamen terk edildiği bu sektörlerin bilgisayar teknolojisi ile entegrasyonu her geçen gün artmaktadır. Sanal prodüksiyon, bilgisayar destekli görüntüleme (CGI), artırılmış gerçeklik (AR), hareket yakalama ve diğer dijital teknolojilerin bir arada kullanıldığı, gerçekçi ortamlar ve efektler oluşturmaya olanak tanıyan yenilikçi bir prodüksiyon yöntemidir. Yakın zaman öncesine kadar bilgisayar destekli görsel efekt uygulamalarının yalnızca post-prodüksiyon aşamasında gerçekleştirildiği bilinmektedir. Ancak sanal prodüksiyon teknolojisi bu uygulamaların artık prodüksiyon aşamasında gerçekleştirilmesine imkân vermekte, daha önce deneyimlenmemiş bu üretim biçimi sektörde çeşitli dönüşümler yaşanmasına öncülük etmektedir. Bu tez Türkiye'de sanal prodüksiyon teknolojisinin farklı mecraların prodüksiyon süreçlerindeki kullanımını ve sektöre sağladığı katkıları incelemektedir. Araştırma kapsamında, Türkiye'de sanal prodüksiyon teknolojisini ilk kez uygulayan MGX Studio'nun projeleri incelenmiş ve bu projelerde kullanılan teknolojilerin yaratıcı süreçlere, zaman yönetimine ve görsel kaliteye olan etkileri değerlendirilmiştir. Betimsel analiz yöntemi kullanılan bu araştırmanın amacı, sanal prodüksiyon teknolojisinin Türk medya sektöründeki yenilikçi rolünü anlamak ve bu teknolojinin sektörel kullanım alanlarını ortaya koymaktır. Çalışma kapsamında MGX Studio tarafından hayata geçirilen TV dizileri, sinema filmleri, TV reklamları gibi projeler incelenmiş ve bu içeriklerde sanal prodüksiyonun nasıl ve hangi amaçlarla kullanıldığı ortaya koyulmuştur. Elde edilen sonuçlar, sanal prodüksiyon teknolojisinin medya prodüksiyon süreçlerini hızlandırdığını, çevresel sürdürülebilirliği desteklediğini, post-prodüksiyon aşamasını kısalttığını, maliyetleri düşürdüğünü ve yaratıcı süreçlere kayda değer katkılar sağladığını göstermektedir. Özellikle LED ekranların kullanımıyla görsel kalite artışı sağlandığı, bu teknolojinin yaratıcı ekiplere esneklik sunduğu ve yönetmenlerin çekim sırasında sahne kompozisyonlarında anında değişiklik yapabilmesine olanak tanıdığı tespit edilmiştir. Özetle, sanal prodüksiyon teknolojisinin üretimde yaratıcılık, zaman yönetimi ve maliyet optimizasyonu açısından olumlu katkı sağlamakta olduğunu iddia etmek mümkündür.
Özet (Çeviri)
New media technologies are bringing about profound transformations in the production and post-production processes of the film and television industries worldwide. The integration of these sectors with computer technologies continues to grow, as traditional methods are nearly abandoned. Virtual production, an innovative production method, combines computer-generated imaging (CGI), augmented reality (AR), motion capture, and other digital technologies to create realistic environments and effects. Until recently, computer-assisted visual effects were predominantly executed during the post-production stage. However, virtual production technologies have enabled these processes to be incorporated into the production phase, ushering in unprecedented transformations within the industry. This thesis examines the use of virtual production technologies in various production processes across different media platforms in Turkey and evaluates the contributions of these technologies to the sector. The study focuses on projects executed by MGX Studio, the first company to implement virtual production technology in Turkey, and evaluates the impact of these technologies on creative processes, time management, and visual quality. Employing a descriptive analysis method, the primary aim of this research is to understand the innovative role of virtual production technology in the Turkish media industry and to identify its areas of application within the sector. The study analyzes projects developed by MGX Studio, including TV series, feature films, and television commercials, to reveal how and for what purposes virtual production technology has been utilized in these works. The findings indicate that virtual production technologies accelerate media production processes, support environmental sustainability, shorten the post- production phase, reduce costs, and make significant contributions to creative workflows. Notably, the use of LED screens enhances visual quality, offers flexibility to creative teams, and allows directors to make real-time adjustments to scene compositions during filming. In summary, it can be argued that virtual production technology provides positive contributions to creativity, time management, and cost optimization in media production.