Çocuk ve gençlik edebiyatında fantastik kurgu incelemesi: Tolkien'ın Yüzük Kardeşliği örneği
A study of fantastic fiction in children's and young adult literature: Tolkien's the Fellowship of the Ring as an example
  1. Tez No: 954743
  2. Yazar: YUSUF TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESMA DUMANLI KADIZADE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk ve Gençlik Edebiyatı, Fantastik, Fantastik Kodlar, J. R. R. Tolkien, Yüzüklerin Efendisi, Yüzük Kardeşliği, Children's and Young Adult Literature, Fantastic, Fantastic Codes, J. R. R. Tolkien, The Lord of the Rings, Fellowship of the Ring
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
ÖZET:Fantastik kurgu, yazın dünyasında son dönemlerde dikkat çeken ve üzerine fazlaca düşünülen bir türdür. Yaşananları kurgunun kendisine ait gerçekliğinden kopararak bir kararsızlık sürecine taşıyan fantastik, son yüzyılda varlığını daha belirgin şekilde ortaya koyan bir tür olarak belirir. Fantastik kurguda reel ve irreel evren arasında çift yönlü bir ilişkiden söz edilir. Bu ilişki yaşananlara ait kararsızlığı canlı ve sürekli tutar. Kahraman ya da kahramanlar, içinden çıkmadıkları bir sorun karşısında çözüm için yolculuğa çıkar. Bu yolculuklar sırasında ya da sonrasında kahramanda bir değişim ve dönüşüm yaşanması beklenir. Tolkien'a ait“Yüzüklerin Efendisi”serisi fantastik kurgu bağlamında başyapıtlardan biri kabul edilir. Telif eserin, ülkemizde çocuk edebiyatı alanında çalışmalar yapan Dumanlı Kadızade'nin oluşturduğu fantastik kurgulu metinleri inceleme teorisi kapsamında temellendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada; nitel araştırmada doküman incelemesi kullanılarak içerik analizi yöntemiyle fantastik kodlara göre eserin kurgusunu analiz etme amaçlanmıştır. Amaç, toplanan bulgularda tekrar eden olay ve olgulardan hareketle temalar çıkartılıp bu temaları belirli kodlar çerçevesinde birleştirmektir. Fantastik kurgu incelemesinde 'kişiler, uzam (zaman ve mekân), tılsımlı nesneler, yolculuk, düş, kararsızlık ve kaçış ve uzaklaşma' kodlarına göre değerlendirilmiş; eser, Prof. Dr. Esma Dumanlı Kadızade tarafından geliştirilen fantastik kurgu teorisi çerçevesinde incelenmiştir. Telif eserin sözü edilen teori bağlamında çocuk ve genç edebiyatı için fantastik bir eser olduğu ve anılan kodların ilgili eserde varlığı kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT: Fantastic fiction is a genre that has recently attracted attention and much thought in the literary world. The fantastic, which carries the experiences to a process of indecision by detaching them from the reality of the fiction itself, emerges as a genre that has revealed its existence more clearly in the last hundred years. In fantastic fiction, it is said that there is a bidirectional relationship between real and irreal worlds. This relationship keeps the ambivalence of what is happening alive and continuous. The protagonist or protagonists embark on a journey to find a solution to a problem they cannot solve. During or after these journeys, the protagonist is expected to experience a change and transformation. Tolkien's Lord of the Rings series is considered one of the masterpieces in the context of fantastic fiction. It is aimed to justify the copyrighted work within the scope of the theory of analyzing fantastic fiction texts created by Dumanlı Kadızade, who works in the field of children's literature in our country. In the research, it was aimed to analyze the fiction of the work according to fantastic codes by using document analysis in qualitative research and content analysis method. The aim is to extract themes based on the recurring events and phenomena in the collected findings and to combine these themes within the framework of certain codes. In the analysis of fantastic fiction, it was evaluated according to the codes of 'people, escape and distancing, journey, talismanic objects, dream, indecision and space (space and time)'; the work was analysed within the framework of the theory of fantastic fiction developed by Prof. Dr. Esma Dumanlı Kadızade. It has been accepted that the copyrighted work is a fantastic work for children's and young adult literature in the context of the aforementioned theory and the presence of the aforementioned codes in the relevant work.