Kadın kooperatif üyelerinin psikolojik sermaye ve girişimcilik eğilimlerinin incelenmesi
Examining the psychological capital and entrepreneurial tendencies of women cooperative members
- Tez No: 954744
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EFE ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kadın Girişimciliği, Psikolojik Sermaye, Kadın Kooperatifleri, Girişimcilik, Women Entrepreneurship, Psychological Capital, Women Cooperatives, Entrepreneurship
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Kadın Kooperatif Üyelerinin Psikolojik Sermaye ve Girişimcilik Eğilimlerinin İncelenmesi Meltem ATASOY Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı İnsan Kaynakları Programı Kadınların girişimci ruhu, güçlü bir toplumun yapısını oluşturmada dinamik bir güçtür. Bir kadının kendi işini kurma sürecinde, somut girdilerin ötesinde daha işlevsel kaynaklara sahip olması gerekmektedir. Kadın girişimcilerin; farklı sektörlerde kendi nişlerini oluşturması kolay olmamakta, bu süreçte ekonomik, kültürel, sosyolojik ve psikolojik bağlamda zorluklarla karşı karşıya kaldıkları görülmektedir. Sayılan faktörlerin içerisinde, kadınların psikolojik bağlamda güçlü bir sermayeye sahip olması oldukça önemli olmaktadır. Psikolojik sermaye“özyeterlilik, umut, dayanıklılık ve iyimserlik”olmak üzere dört alt boyuttan oluşmaktadır. Araştırmada, kadın kooperatif ortaklarının girişimcilik eğilimleri ve psikolojik sermayeleri arasındaki ilişki incelenmektedir. Aynı zamanda demografik özelliklerin, psikolojik sermaye ve girişimcilik eğilimleri üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de farklı şehirlerde aktif faaliyet gösteren 375 kadın kooperatif ortağı oluşturmaktadır. Araştırma nicel araştırma olup, anket yöntemi ile veriler toplanmış, ölçme aracı olarak; Luthans, Avolio ve Avey (2017) tarafından oluşturulan 24 ifadeli“Psikolojik Sermaye Ölçeği”ve Bosch (2013) tarafından oluşturulan 17 ifadeli“Girişimcilik Eğilim Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmada ölçeklerin güvenirlik ve geçerlilik analizleri, normallik dağılımları, faktör analizleri IBM SPSS Statistics 26 ve Lisrel 8.80 programı aracılığıyla yapılmıştır. Toplam 375 kişi anketi cevaplamış, 3 anket veri dağılımını bozduğu için analizden çıkarılmış ve 372 anket ile analiz gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında 10 hipotez oluşturulmuş ve tüm hipotezler analiz sonucunda doğrulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; psikolojik sermaye ve alt boyutları ile girişimcilik eğilimi arasında orta düzeyde, anlamlı ve pozitif ilişki bulunmaktadır. Psikolojik sermeye ve alt boyutlarının girişimcilik eğilimi üzerinde etkisi incelendiğinde; psikolojik sermayenin tüm alt boyutların girişimcilik eğilimini anlamlı ve pozitif yönde etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Araştırma kapsamında oluşturulan tüm hipotezler kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesıs Examining the Psychological Capital and Entrepreneurial Tendencies of Women Cooperative Members Meltem ATASOY Dokuz Eylül University Institute of Social Sciences Department of Labour Economics and Industrial Relations Human Resources Program . The entrepreneurial spirit of women is a dynamic force in shaping the structure of a strong society. In the process of establishing their own businesses, women must possess more functional resources beyond tangible inputs. It is not easy for women entrepreneurs to create their niches in different sectors, and they face challenges in economic, cultural, sociological, and psychological contexts. Among these factors, it is crucial for women to have strong psychological capital. Psychological capital consists of four sub-dimensions: self-efficacy, hope, resilience, and optimism. This study examines the relationship between the entrepreneurial tendencies and psychological capital of women cooperative members. It also aims to to identify the potential effects of demographic characteristics on psychological capital and entrepreneurial tendencies. The sample of the study includes 375 women cooperative members actively involved in various cities across Turkey. The research is quantitative, and data were collected using a survey method. The measurement tools used in the study were the 24-item“Psychological Capital Scale”developed by Luthans, Avolio, and Avey, and the 17-item“Entrepreneurial Tendency Scale”developed by Bosch (2013). Reliability and validity analyses of the scales, normality distributions, and factor analyses were performed using IBM SPSS Statistics 26 and Lisrel 8.80 software. A total of 375 individuals completed the survey, but 3 surveys were excluded due to data distribution issues, leaving 372 surveys for analysis. 10 hypotheses were proposed, and all were confirmed through the analysis. According to the research results; there is a moderate, significant and positive relationship between psychological capital and its sub-dimensions and entrepreneurship tendency. When the effect of psychological capital and its sub-dimensions on entrepreneurship tendency is examined; it was found that all sub-dimensions of psychological capital significantly and positively affect entrepreneurship tendency. All hypotheses created within the scope of the study were accepted.