İşitme engelli kadınlarda sağlık okuryazarlığının genital hijyen davranışlarını ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaya yönelik davranışlarını yordama durumunun incelenmesi
Examining whether health literacy predicts genital hygiene behaviors and sexually transmitted disease prevention behaviors in hearing-impaired women
- Tez No: 954889
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ULUDAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyon, Genital Hijyen, İşitme Engelli Kadın, Sağlık Okuryazarlığı, Genital Hygiene, Health Literacy, Hearing Impaired Woman, Sexually Transmitted Infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı işitme engelli kadınların sağlık okuryazarlığının genital hijyen davranışlarını ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda korunma davranışlarını yordama durumumun incelenmesidir. Gereç ve yöntemler: Araştırma tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir araştırmadır. Çalışmanın örneklemini üreme çağındaki işitme engelli kadınlar oluşturmuştur. Araştırma 141 işitme engelli kadın ile tamamlanmıştır. Veriler,“Sosyo-Demografik Bilgi Formu'', ”Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği TSOY-32“, ”Genital Hijyen Davranışları Ölçeği“ ve ”Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmaya Yönelik Davranışlar Ölçeği" kullanılarak toplanmıştır. Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği TSOY-32'nin Alt Boyutları ile Genital Hijyen Davranışları Ölçeği Alt Boyutları ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmaya Yönelik Davranışlar Ölçeği Alt Boyutları arasınaki ilişki Pearson korelasyon analiziyle incelenmiştir. Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği TSOY-32'nin Alt Boyutlarının, Genital Hijyen Davranışları Ölçeği Alt Boyutları ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmaya Yönelik Davranışlar Ölçeği Alt Boyutlarını yordama durumu çoklu doğrusal regresyon analiziyle belirlenmiştir. Bulgular: Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 ile Genital Hijyen Davranışları Ölçeği Toplam ölçek ve alt boyutları arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki, Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmaya Yönelik Davranışlar Ölçeği toplam ölçek ve Bilgi ve Korunma alt boyutu arasında pozitif yönde, kuvvetli düzeyde ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki, tutum alt boyutu arasında pozitif yönde, orta düzeyde ve istatiksel olarak anlamlı bir ilişki vardır. Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32'nin alt boyutlarının Genital Hijyen Davranışları Ölçeği toplam ölçek ve alt boyutlarını ve Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunmaya Yönelik Davranışlar Ölçeği toplam ölçek ve alt boyutlarını yordadığı bulunmuştur. Sonuç: İşitme engelli kadınlarda genital hijyen davranışlarına ve Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlara yönelik sağlık okuryazarlıklarını arttıracak stratejilerin geliştirilmesi önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine whether health literacy of hearing-impaired women predicts their genital hygiene behaviors and Sexually Transmitted Disease Protection Behaviors. Materials and Methods: The study is a descriptive and cross-sectional study. The sample of the study consisted of hearing impaired women of reproductive age. The study was completed with 141 hearing impaired women. Data were collected using the“Socio-Demographic Information Form”,“Turkey Health Literacy Scale TSOY-32”,“Genital Hygiene Behaviors Scale”and“Sexually Transmitted Disease Protection Behaviors Scale”. The relationship between the sub-dimensions of the Türkiye Health Literacy Scale TSOY-32 and the sub-dimensions of the Genital Hygiene Behaviors Scale and the sub-dimensions of the Behaviors for Protection from Sexually Transmitted Diseases Scale was examined using Pearson correlation analysis. The predictive status of the sub-dimensions of the Türkiye Health Literacy Scale TSOY-32, the sub-dimensions of the Genital Hygiene Behaviors Scale, and the sub-dimensions of the Behaviors for Protection from Sexually Transmitted Diseases Scale was determined by multiple linear regression analysis. Results: There is a positive, moderate and statistically significant relationship between the Turkey Health Literacy Scale-32 and the Genital Hygiene Behaviors Scale Total scale and its sub-dimensions, a positive, strong and statistically significant relationship between the Sexually Transmitted Diseases Protection Behaviors Scale total scale and the Knowledge and Protection sub-dimension, and a positive, moderate and statistically significant relationship between the attitude sub-dimension. It was found that the sub-dimensions of the Türkiye Health Literacy Scale-32 predicted the total scale and sub-dimensions of the Genital Hygiene Behaviors Scale and the total scale and sub-dimensions of the Behaviors for Protection from Sexually Transmitted Diseases Scale. Conclusion: It is important to develop strategies that will increase health literacy among hearing-impaired women regarding genital hygiene behaviors and Sexually Transmitted Infections.