Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran hastalarda depresyon ve anksiyete düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of depression and anxiety levels in patients applying to Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine Family Medicine Clinic
- Tez No: 954935
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNTER DİLSİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği, Anksiyete, Beck Anksiyete Ölçeği, Beck Depresyon Ölçeği, Depresyon, Family Medicine, Anxiety, Beck Anxiety Inventory, Beck Depression Inventory, Depression
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Özlem ASLITÜRK, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp fakültesi Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran Hastalarda Depresyon ve Anksiyete Düzeylerinin Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Zonguldak, 2025 Amaç: Bu çalışmadaki temel amacımız, aile hekimliği polikliniğine başvuran ve bilinen bir psikiyatrik rahatsızlığı olmayan hastaların, Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ) ve Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ) aracılığıyla depresyon ve anksiyete düzeylerinin belirlenmesi ve aile hekimliği polikliniklerinde bu hastalıkların tanınması yönünde farkındalık oluşturmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel-tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Aile Hekimliği Polikliniğine 01.04.2024 ve 01.10.2024 tarihleri arasında başvuran 18-65 yaş arası 302 kişi üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 302 kişinin 204'ü (%67,5) kadın, 98'i (%32,5) erkek katılımcılardan oluşmaktadır. Katılımcıların BDÖ sonuçlarına göre yapılan karşılaştırmalarda cinsiyet, çalışma durumu ve gelir durumuna göre depresyon düzeyleri anlamlı farklılar göstermekteydi. Katılımcıların BAÖ sonuçlarına göre yapılan karşılaştırmalarda ise cinsiyet, 1. ve 2. derece yakınlarında psikiyatrik hastalık öyküsü varlığı ve gelir durumuna göre anksiyete düzeyleri anlamlı farklılıklar göstermekteydi. Ayrıca katılımcıların depresyon ve anksiyete düzeyleri arasında pozitif yönde orta dereceli bir korelasyon gösterilmiştir. Sonuç: Depresyon ve anksiyetenin erken tanı ve tedavisi açısından, özellikle risk grubundakiler başta olmak üzere, birinci basamak sağlık hizmetlerine başvuran tüm bireylerin taranması, belirtiler gösterenlerin uygun şekilde tedavi edilmesi ve gerektiğinde psikiyatri uzmanına yönlendirilmesi önemli bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Özlem ASLITÜRK, Evaluation of Depression and Anxiety Levels in Patients Applying to Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine Family Medicine Clinic, Zonguldak Bülent Ecevit University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Zonguldak, 2025 Objectives: The main aim of this study is to determine the levels of depression and anxiety through the Beck Depression Inventory (BDI) and Beck Anxiety Inventory (BAI) in patients who applied to the family medicine outpatient clinic and have no known psychiatric disorder, and to create awareness regarding the recognition of these diseases in family medicine polyclinics. Materials and Methods: This study is a cross-sectional-descriptive scale study. It was conducted on 302 individuals aged 18-65 who applied to Zonguldak Bülent Ecevit University Family Medicine Outpatient Clinic between 01.04.2024 and 01.10.2024. Results: Among the 302 participants, 204 (67.5%) were female and 98 (32.5%) were male. According to comparisons based on BDI, depression levels significantly differed according to gender, employment status, and income level. According to comparisons based on BAI, anxiety levels significantly differed according to gender, presence of psychiatric illness in first- and second-degree relatives and income level. In addition, a moderate positive correlation was found between participants' depression and anxiety levels. Conclusion: In terms of early diagnosis and treatment of depression and anxiety, it has been found important to screen all individuals applying to primary health care services—especially those in the risk group—for these conditions, to appropriately treat those showing symptoms, and to refer to a psychiatrist when necessary.