Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran ve 6-18 yaş arası çocuğu bulunan erişkinlerin çocuklarının beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi
Evaluation of the nutritional habits of children aged 6-18 years of adults visiting the Family Medicine Clinic
  1. Tez No: 954942
  2. Yazar: HESNA SÜMEYYE HAZALOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKTUNÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: ABFA, Aile Beslenme ve Fiziksel Aktivite Ölçeği, Aile Hekimliği, Obezite, VKİ, FNPA, Family Nutrition and Physical Activity Scale, Family Medicine, Obesity, BMI
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Hesna Sümeyye HAZALOĞLU, Aile Hekimliği Polikliniğine Başvuran ve 6-18 Yaş Arası Çocuğu Bulunan Erişkinlerin Çocuklarının Beslenme Alışkanlıklarının Değerlendirilmesi, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi, Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Zonguldak, 2025 Amaç: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Hastanesi (ZBEÜH) Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran, 6-18 yaş arası çocuğu bulunan ebeveynlerin çocuklarının Aile Beslenme ve Fiziksel Aktivite Ölçeği (ABFA) aracılığı ile olumlu veya olumsuz beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma kesitsel-tanımlayıcı tipte bir ölçek çalışmasıdır. ZBEÜH Aile Hekimliği Polikliniği'ne 1 Mart 2024 ile 31 Ağustos 2024 tarihleri arasında başvuran 200 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Bulgular: Çalışmamıza 100 (%50) kadın 100 (%50) erkek birey katılmıştır. Üniversite mezunu kadın katılımcılarımızın ABFA toplam puan ortalaması ortaokul-lise mezunu kadın katılımcılarımızdan yüksek bulunmuştur. Sonuçlar: Çalışmamızda normal kilodaki babaların ABFA toplam puan ortalaması fazla kilolu-obez babalardan yüksektir. Bu durum fazla kilolu-obez babaların çocuklarının beslenme ve fiziksel aktivitelerini daha olumsuz etkilediklerini düşündürmektedir. ABFA Fiziksel Aktivite Faktörü erkek çocuğu olan ebeveynlerde kız çocuğu olanlara göre yüksektir. Bu bulgu katılımcılarımızda erkek çocuklarının fiziksel aktivite bakımından kız çocuklarına göre daha çok desteklendiğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Hesna Sümeyye HAZALOĞLU, Evaluation of the Nutritional Habits of Children Aged 6-18 Years of Adults Visiting the Family Medicine Clinic, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department of Family Medicine, Zonguldak, 2025 Objective: The aim of this study is to evaluate the positive or negative nutritional and physical activity habits of children of parents aged 6-18 years, who visited the Family Medicine Outpatient Clinic at Zonguldak Bülent Ecevit University Hospital (ZBEUH), using the Family Nutrition and Physical Activity Scale (FNPA). Materials and Methods: This study is a cross-sectional, descriptive scale study. It was conducted on 200 individuals who visited the Family Medicine Outpatient Clinic at ZBEUH between March 1, 2024, and August 31, 2024. Results: The study included 100 (50%) female and 100 (50%) male participants. The mean total FNPA score of female participants with a university degree was higher than that of female participants with high school or middle school education. Conclusion: In this study, the mean total FNPA score of fathers with normal weight was higher than that of overweight or obese fathers. This suggests that overweight or obese fathers have a more negative impact on their children's nutritional and physical activity habits. The FNPA Physical Activity Factor was higher in parents with male children compared to those with female children. This finding suggests that male children in our study sample are provided with more support in terms of physical activity than female children.