Multipl sklerozlu kişilerde mizofoni düzeyleri, hiperakuzi, dikkat eksikliği ve obsesif-kompulsif davranışlar
Levels of misophonia,hyperacusis, attention deficit,and obsesive-compulsive behaviors in individuals with multiple sclerosis
  1. Tez No: 954939
  2. Yazar: HALİMENUR NURLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Mizofoni, Hiperakuzi, Dikkat Eksikliği, Obsesif- Kompulsif Davranışlar, Multiple Sclerosis, Misophonia, Hyperacusis, Attention Deficit, Obsessive-Compulsive Behaviors
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Halimenur NURLU, Multipl Sklerozlu Kişilerde Mizofoni Düzeyleri, Hiperakuzi, Dikkat Eksikliği ve Obsesif-Kompulsif Davranışlar, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Nöroloji Uzmanlık Tezi, Zonguldak, 2025 Amaç: Bu çalışmada multipl sklerozlu (MS) kişilerde ve sağlıklı kontrollerde mizofoni düzeylerinin değerlendirilmesi ile birlikte MS'li kişilerde mizofoni düzeylerinin hastalığın klinik ve demografik özellikleri ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ayrıca katılımcılardaki hiperakuzi, tinnitus, obsesif-kompulsif davranışlar, dikkat eksikliği, depresyon, anksiyete, yaşam kalitesi ve mükemmeliyetçilik düzeylerinin hasta ve kontrol gruplarındaki ilişkilerinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Nöroloji polikliniğine başvuran 100 MS'li kişi ile benzer yaş, cinsiyet ve eğitim düzeylerine sahip 100 sağlıklı kontrol dâhil edildi. Hasta grubundaki katılımcıların hastalık süresi, hastalık başlangıç yaşı, kullandığı ilaç, atak sayısı ve genişletilmiş özürlülük durum ölçeği (Expanded Disability Status Scale- EDSS) skorları hesaplanarak hastalık veri formu dolduruldu. Hasta ve kontrol gruplarındaki katılımcıların; Demografik veri formu, Revize Amsterdam Mizofoni Ölçeği (AMİSOS-R), Khalfa Hiperakuzi Ölçeği (KHÖ), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), Beck Anksiyete Ölçeği (BAÖ), Maudsley Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirti Ölçeği (MOKBÖ), Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite kendi bildirim Ölçeği (DEHBÖ), Frost Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği (FÇBMÖ) ve Yaşam Kalitesi Ölçeği Kısa Form-36 (SF-36) dolduruldu. Bulgular: MS ve sağlıklı kontrol grupları arasında tinnitus sıklığı açısından anlamlı fark saptanmamış olup, tinnitusu olan MS grubunda AMİSOS-R, KHÖ (özellikle dikkat ve sosyal alt boyutları), BDÖ ve BAÖ skorları kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksekti. MS grubu ve kontrol grubu arasında AMİSOS-R ve KHÖ skorları açısından anlamlı fark saptanmadı. MS alt tipleri ile AMİSOS-R ve KHÖ arasında anlamlı fark saptanmadı. MS hastalarında BDÖ, BAÖ, MOKBÖ toplam puanı 5 kontrol grubuna göre daha yüksekti. BDÖ ve BAÖ skorları EDSS ve hastalık süresiyle pozitif korelasyon gösterdi. DEHBÖ (özellikle dikkat eksikliği alt ölçeği) puanları kontrol grubuna göre yüksekti. Yaşam kalitesi MS grubunda daha kötüydü. Cinsiyetler arasında yalnızca MOKBÖ temizlik alt ölçeği ve FÇBMÖ kişisel standartlar alt boyutunda kadınlarda daha yüksek skorlar elde edildi. Korelasyon analizlerinde; yaş, hastalık süresi ve EDSS ile BDÖ, BAÖ, SF-36 arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler tespit edildi. Ayrıca AMISOS-R, KHÖ, BDÖ, BAÖ, DEHBÖ ve MOKBÖ skorları arasında da pozitif yönde anlamlı korelasyon izlendi. Sonuç: MS hastalarında mizofoni ve hiperakuzi gibi işitsel hassasiyetler psikiyatrik komorbiditelerle ilişkili bulunmuş ve bu durumun yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkiler yarattığı gözlenmiştir. Klinik uygulamalarda, yalnızca nörolojik değerlendirme değil, aynı zamanda duyusal ve psikolojik işlevlerin bütüncül biçimde ele alınması gerekmektedir. Gelecekte nörogörüntüleme, nörofizyolojik ve nöropsikiyatrik testlerin de dâhil olduğu daha geniş örneklemli çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu sayede, MS hastalarındaki duyusal hassasiyetin altında yatan nörobiyolojik mekanizmalar daha iyi anlaşılabilecek ve multidisipliner yaklaşımla bireyselleştirilmiş tedavi stratejileri geliştirilebilecektir.
Özet (Çeviri)
Halimenur NURLU, Levels of Misophonia, Hyperacusis, Attention Deficit, and Obsessive-Compulsive Behaviors in Individuals with Multiple Sclerosis, Zonguldak Bülent Ecevit University, Faculty of Medicine, Department of Neurology Thesis, Zonguldak, 2025. Aim: This study aimed to evaluate misophonia levels in patients with multiple sclerosis (MS) and healthy controls, and to investigate the relationship between misophonia and clinical and demographic features in MS patients. Additionally, the study sought to assess the associations of hyperacusis, tinnitus, obsessive-compulsive behaviors, attention deficit, depression, anxiety, quality of life, and perfectionism levels in both patient and control groups. Materials and Methods: The study included 100 patients diagnosed with MS who presented to the Neurology outpatient clinic at Zonguldak Bülent Ecevit University Research and Training Hospital, and 100 healthy controls matched for age, sex, and education level. Clinical data such as disease duration, age at disease onset, medication use, number of relapses, and Expanded Disability Status Scale (EDSS) scores were collected for the MS group. All participants from both groups completed the following assessment tools: Demographic Data Form, Revised Amsterdam Misophonia Scale (AMISOS-R), Khalfa Hyperacusis Questionnaire (KHQ), Beck Depression Inventory (BDI), Beck Anxiety Inventory (BAI), Maudsley Obsessive- Compulsive Inventory (MOCI), Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder Self- Report Scale (ASRS), Frost Multidimensional Perfectionism Scale (FMPS), and the Short Form-36 Health Survey (SF-36). Results: Although no statistically significant difference was found between the MS and healthy control groups in terms of tinnitus prevalence, MS patients with tinnitus had significantly higher scores on the AMISOS-R, Khalfa Hyperacusis Questionnaire (particularly the attention and social subscales), Beck Depression Inventory (BDI), and Beck Anxiety Inventory (BAI) compared to controls. There 7 were no significant differences in AMISOS-R and Khalfa scores between the overall MS and control groups. Similarly, no significant differences were found between MS subtypes in terms of AMISOS-R and Khalfa scores. MS patients had significantly higher BDI, BAI, and Maudsley Obsessive-Compulsive Inventory (MOCI) total scores compared to controls. BDI and BAI scores were positively correlated with both EDSS and disease duration. Scores on the Adult ADHD Self-Report Scale (ASRS), particularly the inattention subscale, were higher in the MS group. Quality of life, as measured by SF-36, was significantly poorer in the MS group. Between sexes, only the MOCI cleaning subscale and the FMPS personal standards subscale scores were higher in women. Correlation analyses revealed significant positive associations between age, disease duration, EDSS, and the BDI, BAI, and SF-36 scores. Additionally, strong positive correlations were observed among AMISOS-R, Khalfa, BDI, BAI, ASRS, and MOCI scores. Conclusion: Auditory sensitivities such as misophonia and hyperacusis in individuals with MS were found to be associated with psychiatric comorbidities and were shown to negatively impact quality of life. These findings highlight the necessity for a holistic clinical approach that integrates neurological, sensory, and psychological assessments. Further large-scale studies incorporating neuroimaging, neurophysiological, and neuropsychiatric evaluations are warranted to elucidate the underlying neurobiological mechanisms of sensory sensitivity in MS and to develop personalized treatment strategies through a multidisciplinary approach.