Dijital ekonomide rekabet olgusu: Nedenleri ve sonuçları üzerine kavramsal ve ampirik bir analiz
The phenomenon of competition in the digital economy: A conceptual and empirical analysis of its causes and consequences
  1. Tez No: 955043
  2. Yazar: ORÇUN KASAP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTUĞ YALÇINTAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital Ekonomi, Dijital Patikaya Bağımlılık, Yoğunlaşma Analizi, E-Ticaret, Ağ Etkisi, Digital Economy, Digital Path Dependence, Concentration Analysis, E-Commerce, Network Effects
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 275
Özet
Bu tez, dijital ekonomide rekabetin dinamiklerini, rekabeti şekillendiren temel faktörleri ve bu dinamiklerin sonuçlarını kavramsal ve ampirik bir çerçevede incelemektedir. Çalışma, üç ana başlık altında ele alınmıştır. Birinci bölüm, Dijital Çağda Patikaya Bağımlılık ve Rekabet Üzerindeki Sonuçları, dijital çağda patikaya bağımlılık kuramının nasıl gerçekleştiğine odaklanmaktadır. Dijital alanın fiziksel alandan farklı bir yapıya sahip olması nedeniyle,“Dijital Patikaya Bağımlılık”kavramı tanımlanmış ve bu tür bir patikaya bağımlılığın nasıl gerçekleştiği ele alınmıştır. Dijital Patikaya Bağımlılık sonucunda ortaya çıkan etkinsizlikler de dijital alana özgü olmaktadır, bu nedenle“Dijital Etkinsizlik”olarak tanımlanmıştır. İkinci bölüm, Dijital Patikaya Bağımlılıkı Perspektifinden Zaman ve Rekabet: Türkiye'de Çevrimiçi Pazaryerleri'dir. Bu kısımda, Trendyol, Hepsiburada ve Amazon Türkiye üzerinden, Türkiye'de faaliyet gösteren çevrimiçi pazaryeri platformları arasındaki rekabet ele alınmıştır. Bu pazarda ortaya çıkan rekabet dinamiğinin, Dijital Patikaya Bağımlılık konusunda belirleyici olan faktörler olan piyasaya giriş zamanlaması ve ağ etkisi ile olan ilişkisi gösterilmiştir. Üçüncü bölümde, Türkiye E-Ticaret Sektöründe Yoğunlaşma ve Pazar Payını Etkileyen Faktörlerin Analizi'dir. Bu kısımdaki analizlerde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Girişimci Bilgi Sistemi (GBS) verilerinden faydalanılmıştır. NACE 4791 koduna sahip işletmeler için CR4 yoğunlaşma analizi gerçekleştirilerek sektörde rekabetin derecesi pek çok farklı değişken üzerinden belirlenmiştir. Bu sektörde yer alan girişimlerin pazar payını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla, firma yaşı, pazarlama harcamaları, çalışanlara ödenen ortalama ücret, ARGE harcamaları ve krediler üzerinden regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma, dijital ekonomide patikaya bağımlılık ve yoğunlaşma dinamiklerini derinlemesine inceleyerek, rekabetin kavramsal ve ampirik boyutlarına yönelik özgün katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the dynamics of competition in the digital economy, the key factors shaping competition, and the outcomes of these dynamics within a conceptual and empirical framework. The study is structured under three main headings. The first chapter, Path Dependence in the Digital Age and Its Implications for Competition, focuses on how the theory of path dependence manifests in the digital era. Due to the distinct nature of the digital realm compared to the physical domain, the concept of Digital Path Dependence has been defined, and the mechanisms through which such dependence occurs have been explored. Inefficiencies emerging as a result of Digital Path Dependence are unique to the digital domain and are thus defined as Digital Inefficiencies. The second chapter, Time and Competition from the Perspective of Digital Path Dependence: Online Marketplaces in Turkey, examines competition among online marketplace platforms operating in Turkey, specifically Trendyol, Hepsiburada, and Amazon Turkey. This section demonstrates the relationship between the dynamics of competition in this market and the factors critical to Digital Path Dependence, such as market entry timing and network effects. The third chapter, An Analysis of Market Concentration and Factors Influencing Market Share in the Turkish E-Commerce Sector, leverages data from the Entrepreneur Information System (GBS) of the Republic of Turkey Ministry of Industry and Technology. A CR4 concentration analysis was conducted for enterprises classified under the NACE 4791 code to determine the degree of competition in the sector based on various variables. To identify the factors influencing market share among enterprises in this sector, regression analysis was conducted, focusing on variables such as firm age, marketing expenditures, average wages paid to employees, R&D expenditures and credits. This study offers original contributions to the conceptual and empirical dimensions of competition by deeply analyzing the dynamics of path dependence and concentration in the digital economy.