Depresyon hastalarında algılanan aile işlevselliği ve sosyal uyum düzeyi
Perceived family functioning and social adaptation level in depressed patients
  1. Tez No: 955062
  2. Yazar: BÜŞRA SANAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN ALTAN SARIKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Psikiyatrik hemşirelik, Psychiatric nursing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Bu araştırmanın amacı, depresyon hastalarının algıladıkları aile işlevsellikleri ile sosyal uyum düzeyleri ve ilişkili olan faktörleri değerlendirmektir. Gereç ve Yöntemler: Kesitsel tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Sağlık Bakanlığı Edirne Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniklerinde depresyon tanısıyla tedavi gören, 123 hasta ile yürütüldü. Veriler“Anket Formu”,“Algılanan Aile İşlevselliği Ölçeği”ve“Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği”kullanılarak toplandı. Araştırmada elde edilen veriler, tanımlayıcı istatistiksel yöntemler, Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon katsayısı ve Doğrusal Regresyon Analizi kullanılarak değerlendirildi. Bulgular: Araştırmaya katılan hastaların Algılanan Aile İşlevselliği Ölçeği puan ortalaması ve standart sapmasının 104,59±16,98, Sosyal Uyum Kendini Değerlendirme Ölçeği puan ortalaması ve standart sapmasının ise 37,80±8,49 olduğu belirlendi. Hastaların algıladıkları aile işlevsellik düzeyi puanları arttıkça sosyal uyum düzeyi puanlarının da arttığı belirlendi. Depresyon hastalarının Algılanan Aile İşlevselliği Ölçeği toplam puanının, yaş değişkenine göre farklılık gösterdiği saptandı. Algılanan Aile İşlevselliği Ölçeği alt boyut puanlarında ise yaş, gelir durumu, ailede ruhsal hastalık varlığı, ilaç kullanım durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar olduğu belirlendi (p<0,05). Sonuç: Depresyon hastalarının aile işlevsellik düzeylerinin orta seviyede ve sosyal uyum düzeylerinin ise normal seviyede olduğu belirlendi. Hastaların aile işlevsellik düzeyleri arttıkça sosyal uyum düzeylerinin de arttığı saptandı. Psikiyatri hemşirelerinin hastaların aileleri ile görüşmeler yaparak aile ilişkilerini güçlendirme ve iyileştirmeye yönelik eğitimleri planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: This study aimed to evaluate the perceived family functioning and social adaptation levels of patients with depression and its associated factors. Material and Methods: This cross-sectional descriptive study included 123 patients who were diagnosed with depression in the Psychiatry Polyclinics of the Ministry of Health Edirne Sultan 1. Murat State Hospital. Data were collected using the“Questionnaire Form”,“Perceived Family Functioning Scale”and“Social Adaptation Self-Assessment Scale”. The data obtained in the study were evaluated using descriptive statistical methods, Independent Samples T Test, One-Way Analysis of Variance (ANOVA), Pearson Correlation Coefficient and Linear Regression Analysis. Results: The mean score and standard deviation of the Perceived Family Functioning Scale of the patients participating in the study were 104.59±16.98, and the mean score and standard deviation of the Social Adaptation Self-Assessment Scale were determined to be 37.80±8.49. It was determined that as patients' perceived family functionality level scores increased, their social adaptation level scores also increased. The total Perceived Family Functioning Scale score of the patients with depression differed according to age. There were significant differences in the Perceived Family Functioning Scale sub-dimension scores according to age, income status, presence of mental illness in the family, and medication use (p<0.05). Conclusion: It was determined that the family functioning levels of patients with depression were moderate and their social adaptation levels were normal. It was determined that as the family functioning levels of patients increased, their social adaptation levels also increased. It is recommended that psychiatric nurses plan training to strengthen and improve family relationships by interviewing the families of their patients.