Erken yaşta demans tanısı almış kişilerin aile bireylerinin deneyimleri : Nitel bir araştırma
A qualitative study on the experiences of family members of individuals diagnosed with young-onset dementia
- Tez No: 955065
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HÜSEYİN BAŞIBÜYÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Geriatri, Sosyoloji, Geriatrics, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Erken yaşta demans, nitel araştırma, demans hastasıyla yaşamak, demans hastası ailesi, Early dementia, qualitative research, living with a dementia patient, family of a dementia patient
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gerontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı erken yaşta demans tanısı almış kişilerin aile bireylerinin bu hastalıkla hayatlarında nasıl değişikler meydana geldiğini ve bu süreçte yaşadıkları duyguları, düşünceleri ve deneyimleri ortaya çıkarmak ve bunu derinlemesine analiz etmektir. Türkçe literatürde erken yaşta demans tanısı almış bireylerin aile bireylerinin deneyimleri konusunda herhangi bir araştırma bulunmamaktadır. Bu çalışma ile alandaki mevcut duruma katkı sunmak amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma nitel olarak tasarlanmıştır. Çalışmaya erken yaşta demans tanısı almış kişilerin onlarla aynı evde yaşayan aile bireyleri olma özelliğine sahip 12 katılımcı dahil edilmiştir. Gönüllü katılımcılar ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılmış olup veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Bu araştırmada, nitel veri analizinde sıkça kullanılan tematik analiz ve içerik analizi tekniği benimsenmiştir. Bulgular: Bu çalışmada erken yaşta demans tanısı alma sürecinin zor olduğu, tanı alındıktan sonra aile bireylerinin durumu kabullenmelerinin uzun sürdüğü ve aile bireylerinin en çok yaşadıkları hissin üzüntü olduğu saptanmıştır. Erken yaşta demans tanısı alan kişiler hayatta aktif rol aldıkları için tanıdan sonra onların rollerini aile bireylerinin üstlendiği ve aile bireylerinin sorumluluklarının arttığını gözlemlenmiş, hastalık hakkında bilgi ve destek ihtiyaçlarının arttığı saptanmıştır. Sonuç: Erken yaşta demans tanısı aile bireyleri tarafından kabul edilmesi zor ve üzüntü veren bir durumdur. Erken yaşta demans tanısı almak yalnızca bireysel bir sağlık sorunu olarak değil; aile yapısını, rollerini ve duygusal dengeleri etkileyen çok yönlü bir durum olarak değerlendirilmelidir. Bu nedenle hem tanı sürecinde hem de sonrasında aile bireyleri için bilgilendirici, psikolojik ve sosyal destek sistemlerinin güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to explore how the lives of family members of individuals diagnosed with young-onset dementia have changed, and to examine in depth their emotions, thoughts, and experiences throughout this process. In the Turkish literature, there is a lack of research focusing on the family members of individuals diagnosed with young-onset dementia. This study seeks to contribute to filling this gap. Method: This study was designed qualitatively. The study included 12 participants who were family members living in the same household as individuals diagnosed with young-onset dementia. Face-to-face interviews were conducted with voluntary participants, and data were collected using a semi-structured interview form. In this research, thematic analysis and content analysis techniques, which are frequently used in qualitative data analysis, were adopted. Results: In this study, it was found that the process of receiving a young-onset dementia diagnosis is challenging, and that it takes a long time for family members to come to terms with the situation following the diagnosis. The most commonly reported emotional response among family members was sadness. Since individuals diagnosed with young-onset dementia had previously played active roles in life, these roles were assumed by family members after the diagnosis, leading to an increase in their responsibilities. It was also observed that the need for information and support regarding the disease increased significantly. Conclusion: A diagnosis of young-onset dementia is a difficult and distressing situation for family members to accept. Young-onset dementia should be regarded not only as an individual health issue but also as a multifaceted condition that affects family structure, roles, and emotional balance. Therefore, it is of great importance to strengthen informative, psychological, and social support systems for family members both during the diagnostic process and thereafter.