Investigation of resistance inhibitor agents on drug carrier enzymes and phase 1 metabolised enzymes in doxorubicin resistant cells
Direnç engelleyici ajanların doksorubicin dirençli hücrelerde ilaç taşıyıcı enzimler ve faz 1 metabolize enzimler üzerine incelenmesi
  1. Tez No: 955118
  2. Yazar: MELTEM TEMİZ YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUTAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ajan, Direnç, Faz, Hücre, Kanser, Agent, Cell, Cancer, Phase, Resistance
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasında, farklı kanser tiplerinde antitümoral etkinliği gösterilen doksorubisin kullanılacaktır. MCF7 hücre hattında doksorubisin etkinliğini artırmak için, yeni tedavi protokolleri oluşturup, tümörü tedavi etmek ve hastaların hayatta kalma oranlarını artırmaya katkıda bulunmak amaçlanmaktadır. Doksorubisin tek başına ya da diğer etken maddelerle kombine olarak kullanılıp, bu ilaçların hücresel moleküler mekanizmalarını aydınlatmak, tedavi protokollerini oluşturmak hedeflenmektedir. Direnç mekanizmaları çalışmalarındaki kilit faktörler ilaç metabolizmasında yer alan faz I enzimler ve ilaç taşıyıcılarıdır. Veri tabanları kullanılarak doksorubisin direncinde yer alan bu genlerin ifadeleri incelenerek laboratuarımızda geliştirdiğimiz inhibitörler ve klinik ilaçlar ile moleküler mekanizma yolak seviyesinde incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda ATCC'den satın alınan MCF-7 hücreleri kullanıldı. Sitotoksik etki ve IC50 konsantrasyonu, uygulamadan 48 saat sonra MTT yöntemiyle belirlendi. Moleküler düzeydeki etkileri belirlemek için cDNA RT-qPCR ile sentezlendi ve Annexin-V analizi ile bir akış sitometri kurulumu kullanılarak apoptoz belirlenmiştir. Bulgular: Doksorubisinin duyarlı ve dirençli MCF-7 meme kanseri hücre hattında klinik ilaç olarak etkileri incelenmiştir. 48. saat IC50 değeri 5,06 olarak bulunmuştur. Metabolik yolak analizinde, duyarlı MCF-7 hücre hattında apoptozun indüklendiği tespit edilmiştir. Sonuç: Doksorubisin, dirençli MCF-7 hücre hattında bazı yolaklarda direnç gösterirken, duyarlı olan MCF-7 hücre hattında ise hücreyi nekrotik sürece sokmaktadır. Bu bulgular, doksorubisinin meme kanseri tedavisindeki potansiyel etkinliğinin anlaşılmasına katkı sağlar.
Özet (Çeviri)
Purpose: In this thesis study, doxorubicin, which has been shown to have antitumoral activity in different types of cancer, will be used. In order to increase the effectiveness of doxorubicin in the MCF7 cell line, it is aimed to create new treatment protocols, treat the tumor and contribute to increasing the survival rates of patients. It is aimed to use doxorubicin alone or in combination with other active ingredients to elucidate the cellular molecular mechanisms of these drugs and to create treatment protocols. The key factors in studies of resistance mechanisms are phase I enzymes and drug transporters involved in drug metabolism. Using databases, we examine the expressions of these genes involved in doxorubicin resistance and examine the molecular mechanism at the pathway level with the inhibitors and clinical drugs developed in our laboratory. Materials and Methods: MCF-7 cells purchased from ATCC were used in our study. Cytotoxic effect and IC50 concentration were determined by the MTT method 48 hours after application. To determine the effects at the molecular level, cDNA was synthesized by RT-qPCR and apoptosis was determined using a flow cytometry setup with Annexin-V analysis. Results: The effects of Doxorubicin as a clinical drug have been investigated in sensitive and resistant MCF-7 breast cancer cell lines. The IC50 value was found to be 5.06 at the 48th hour. In metabolic pathway analysis, it was determined that apoptosis was induced in the sensitive MCF-7 cell line. Conclusion: Doxorubicin shows resistance in certain pathways in the resistant MCF-7 cell line, while inducing a necrotic process in the sensitive MCF-7 cell line. These findings contribute to the understanding of the potential efficacy of doxorubicin in breast cancer treatment.