Türkiye tarımında istatistiki verilerin derlenmesi ve sunulması yöntemlerinin Avrupa Birliği ile karşılaştırılması
Comparison of methods to collect and present agricultural statistics in Turkey and European Union
  1. Tez No: 95519
  2. Yazar: LUTFİ DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞİNASİ AKDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tanm İstatistikleri, Avrupa Birliği, Devlet İstatistik Enstitüsü, Agricultural Statistic, European Union, State Institute Of Statistics VI T.C YÜKSEKÖÖRFTDH KURULU DOltfJMAMASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
öz YÜKSEK LİSANS TEZİ TÜRKİYE TARIMINDA İSTATISTIKI VERİLERİN DERLENMESİ VE SUNULMASI YÖNTEMLERİNİN AVRUPA BİRLİĞİ İLE KARŞILAŞTIRILMASI LUTFİ DOĞAN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM EKONOMİSİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Yıl : 2000, Sayfa : 103 Jüri : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Prof. Dr. Zeynel CEBECİ : Doç.Dr. Aykut GÜL Bu çalışmanın amacı, Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde tarım istatistiklerinin derlenmesinde kullanılan yöntemlerin, Türkiye ile karşılaştınlması ve ülkemiz için pilot bölge olarak seçilen Adana İli Aşağı Seyhan Ovası'nda uygulanabilirliğinin araştinlmasıdır. İki bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde; AB'ne üye ülkelerde ve Türkiye'de bitkisel üretim ve tarımsal işletme yapılarına ilişkin verilerin toplanmasında kullanılan yöntemler ortaya konmuştur. İkinci bölümünde ise; AB'ne üye ülkelerin tarım işletme bünyesine ilişkin veri toplamada kullandıkları anket formu, Aşağı Seyhan Ovası çiftçilerine de uygulanmıştır. Bu çalışma, uygulanan alan ve görüşülen işletmeler açısından dar bir çerçeve ile sınırlıdır. Bununla birlikte ülkemizde işletmecilerin tarımsal eğitim durumu, işletmecinin tarım dışı faaliyetinin olup olmadığı, işletmenin yasal durumu ve yönetimi, işletmelerin coğrafik durumu ve teknolojik düzeyi vb. konularda istattsiüd verilerin derlenmediği belirlenmiştir. Bu durum uluslararası karşılaştırmalı araştırmalarda önemli bir eksikliktir. Oysa yapılacak düzenlemelerle eksikliği görülen verilerin ülkemizde de derlenebileceğim yapılan anket çalışması ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis COMPARISON OF METHODS TO COLLECT AND PRESENT AGRICULTURAL STATISTICS IN TURKEY AND EUROPEAN UNION LUTFİ DO?AN DEPARTMENT OF AGRICULTURE ECONOMY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR Year : 2000, Pages : 103 Jury : Prof. Dr. Şinasi AKDEMİR : Prof. Dr. Zeynel CEBECİ : Assoc. Prof. Dr. Aykut GÜL The purpose of this study is to compare the collection methods of agricultural statistics in the European Union's (EU) Member Countries with Turkey and to search it's applicability in Lower Seyhan Plain of Turkey, which is determined as the pilot region. Study consists of two sections. In the first section the collection methods of agricultural statistics related to both vegetal production and farm structures in EU Countries and Turkey were introduced. In the second section questionnaire form, which is currently in use in EU Countries were tested with the farmers of Lower Seyhan Plain. A narrow framework in terms of applied region and farmers interviewed limits this study. However it was determined that no statistical data in terms of agricultural education situation of farmers, off-farm income, legal and managerial situation of farms were collected. This situation causes serious problems for international comparisons in researches. But the survey study in this research showed that these kinds of data could also be obtained by doing some arrangements.