Beden Eğitimi ve Spor dersi alan ortaokulun öğrencilerinin memnuniyet ve psikolojik sağlamlık düzeylerinin incelenmesi
Examination of satisfaction and psychological resilience of secondary school students taking Physical Education and Sports courses
- Tez No: 955233
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAMDULLAH ATEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden Eğitimi, Spor, Ortaokul Öğrencileri, Memnuniyet, Psikolojik Sağlamlık, Eğitim, Ergenlik, Physical Education, Sports, Middle School Students, Satisfaction, Psychological Resilience, Education, Adolescence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Ortaokul düzeyinde beden eğitimi ve spor derslerine katılan öğrencilerin derslere yönelik memnuniyet düzeylerini ve psikolojik sağlamlık düzeylerini incelemektedir. Ergenlik dönemindeki bireylerin fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişim süreçlerinde beden eğitimi ve spor derslerinin kritik rol oynadığı bilinmektedir. Ancak, öğrencilerin bu derslerden ne kadar memnun oldukları ve bu memnuniyetin onların psikolojik sağlamlıklarına nasıl yansıdığı hakkında yapılan çalışmalar sınırlıdır. Bu bağlamda, araştırma beden eğitimi ve spor derslerinin öğrencilerin bireysel ve sosyal gelişimine olan etkilerini daha iyi anlamayı ve mevcut ders içeriklerinin geliştirilmesi için veri sağlamayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntemler: Araştırmada ilişkisel tarama modeli benimsenmiş olup nicel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu, bir eğitim yılında Diyarbakır'da öğrenim gören ortaokul öğrencileri oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde, öğrencilerin beden eğitimi ve spor derslerine yönelik memnuniyet düzeylerini belirlemek için Beden Eğitimi ve Spor Dersi Memnuniyet ölçeği (BMÖ), psikolojik sağlamlık düzeylerini ölçmek için Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ) ve demografik bilgilerinin toplanması için bir bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma verileri, betimsel istatistikler, Pearson korelasyon analizi, bağımsız örneklem t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) gibi istatistiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin beden eğitimi ve spor derslerinden genel anlamda yüksek düzeyde memnuniyet duyduklarını ve bu memnuniyetin, psikolojik sağlamlık üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir. Cinsiyet, yaş, sosyoekonomik durum ve sportif geçmiş gibi demografik değişkenlerin memnuniyet ve psikolojik sağlamlık düzeylerini farklı oranlarda etkilediği belirlenmiştir. Örneğin, düzenli sportif aktivitelerde bulunan öğrencilerin hem memnuniyet hem de psikolojik sağlamlık düzeylerinin daha yüksek puanlara sahip olduğu ortaya konmuştur. Sonuç: Beden eğitimi ve spor derslerinin yalnızca fiziksel sağlığı desteklemekle kalmayıp, öğrencilerin duygusal dayanıklılık ve stresle başa çıkma becerilerini geliştiren bir araç olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Araştırmanın sonuçları, eğitim programlarının öğrenci ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde yeniden yapılandırılması gerektiğini ve öğretim yöntemlerinin bu doğrultuda optimize edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Elde edilen sonuçlar, eğitimciler, aileler ve eğitim politikası belirleyiciler için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study explores the relationship between students' satisfaction with physical education and sports courses and their levels of psychological resilience at the secondary school level. Physical education and sports are widely recognized as essential components of adolescents' physical, social, and psychological development. Despite their significance, there is limited research investigating the extent to which students feel satisfied with these courses and how such satisfaction may influence their psychological resilience. Accordingly, this research seeks to deepen the understanding of how participation in physical education and sports contributes to students' personal and social growth, and to offer insights for enhancing the existing curriculum. Materials and Methods: In this study, a relational screening model was employed, utilizing quantitative research methods. The sample consisted of secondary school students enrolled in educational institutions located in Diyarbakır during a single academic year. To assess students' satisfaction with physical education and sports courses, the Physical Education and Sports Course Satisfaction Scale (PSS) was administered. Psychological resilience levels were measured using the Child and Youth Resilience Scale (CYRS), while demographic data were gathered through a structured information form. The collected data were analyzed using various statistical techniques, including descriptive statistics, Pearson correlation analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA). Result: The findings of the study indicate that students generally report a high level of satisfaction with physical education and sports courses, and this satisfaction appears to positively influence their psychological resilience. Moreover, demographic factors such as gender, age, socioeconomic status, and prior engagement in sports were found to influence both satisfaction and resilience levels to varying degrees. Notably, students who regularly participate in sports activities demonstrated significantly higher levels of satisfaction and psychological resilience compared to those who do not. Conclusion: The findings suggest that physical education and sports courses serve not only as a means to enhance physical well-being but also as effective tools for fostering students' emotional resilience and their ability to cope with stress. These results highlight the necessity of revising educational curricula to better align with students' developmental needs and optimizing instructional strategies accordingly. The outcomes of this research offer valuable insights for educators, families, and policymakers involved in shaping educational practices and promoting student wellbeing.