Acil servise düşme nedeni ile başvuran pediyatrik hastalarda bilgisayarlı tomografi tercihinde pecarn skalası ile hekim kararının karşılaştırılması
Comparison of pecarn scale and physician's decision in computerized tomography preference in pediatric patients presenting to the emergency department due to falls
  1. Tez No: 955467
  2. Yazar: GÖKHAN EYÜPOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM GÜNEYSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: PECARN, Acil Servis, Çocuk, Hafif Kafa Travması, Beyin Tomografisi, PECARN, Emergency Medicine, Pediatric Mild Head Trauma, Head CT
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Giriş: PECARN, hafif kafa travmalı çocuklarda beyin tomografisi (BT) kararı için önerilen bir skaladır. Anamnez ve fizik muayene verilerine göre BT çekimi için öneride bulunur. Acil servis hekimleri bazı durumlarda ise skalalardan bağımsız hareket etmektedir. Çalışmamızın amacı hafif kafa travmalı pediatrik hastalarda PECARN skalası ile acil tıp kliniği hekimlerinin uyumunun değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Temmuz – Aralık 2014 tarihleri arasında düşme nedeniyle acil servise başvuran hafif kafa travmalı pediatrik hastaların dosyaları incelenerek PECARN skalası hesaplandı. Çocukların çekilmiş BT görüntüleri radyolog tarafından raporlandı. Hekim BT tercihleri, PECARN BT önerileri ile karşılaştırıldı. Tüm veriler SPSS programına girilerek değerlendirildi. Sonuçlar: Çalışmamızda 200'ü erkek, 336 hasta incelendi. Hekimler toplam 101 hastaya BT çekimi isterken PECARN 89 hasta için BT önerisinde bulundu. PECARN'ın BT önerdiği 10 hastaya BT çekilmezken, önermediği 22 hastaya BT çekildi. PECARN ile hekimlerin sonuçlarına göre çocuklara BT çekimi oranları incelendiğinde; iki uygulama arasında uyum görülmektedir (p=0.055; p>0.05); iki sonuç arasındaki kappa uyum düzeyi %76.6 olarak saptandı. Tartışma: Hafif kafa travmalı çocukların değerlendirmesinde hekim kararları PECARN skalasıyla uyumlu ve yeterlidir. Arada kalan olgularda BT yerine gözlem seçeneği değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: PECARN (Pediatric Emergency Care Applied Research Network) is a scale that was recommended for CT scan decision in children with mild head trauma.It provides recommendations for CT scan according to the history and physical examination data. The emergency physician is acting independently of scale in some cases. Our aim was to evaluate compliance of emergency physicians with PECARN scale in children with mild head trauma. Material-Method: PECARN was calculated by examination of children's data whom were applied in emergency depertment with mild head trauma between July- December 2014. CT images taken of children was reported by radiologist. Physician's CT desicions were compared with PECARN CT suggestions. All data were evaluated and analysed with SPSS programme. Results: In our study 336 patient were analysed, 200 of them were male. Physician's had used CT for 101 patients, but PECARN suggested for 89 of them. CT scan has not applied to 10 patients although PECARN was suggesting, and CT scan has applied to 22 patients while PECARN was not suggesting. According to analyzed statistical results both from doctors and PECARN; a consistency between two applications were seen (p=0.055; p>0.05); kappa consistency level between two results is found as 76.6%. Discussion: Physician's decisions for assessment of children with mild head trauma are enough and in compliance with PECARN scale. Under indecisive conditions observation choice should be evaluated rather than CT scan.