Tetra antibiyotiğinin in vivo sıçan kemik iliği hücrelerinde kromozom anormallikleri üzerine etkileri
The In vivo effects of tetra antibiotics on chromosomal aberrations in bone marrow cells of rats
  1. Tez No: 95549
  2. Yazar: TONGUZ ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TOPAKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Tetra, Rat, Bone Marrow Cells, In Vivo Chromosomal Aberrations. n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
öz MASTER TEZİ TETRA AJOIBIYOTIGININ IN VIVO SIÇAN KEMİK ILIĞI HÜCRELERİNDE KROMOZOM ANORMALLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ TONGUZ ÇAKMAK ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ BİYOLOJİ ANADİLİM DALI Danışman: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Yü: 2000, Sayfa: 57 Jüri: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Rüştü HATİPOĞLU YnL Doç. Dr. Eyyüp RENCÜZOĞULLARI Bu çalışmanın amacı, Tetra antibiyotiğinin sıçan (Rattus norvegicus var. albinos) kemik iliği hücrelerinde m vivo kromozom anormallikleri üzerindeki etkilerim araştırmaktır. Tetra antibiyotiği 50, 100 ve 200 mg/kg dozda 12 ve 24 saatlik muamele sürelerinde sıçan kemik iliği hücrelerinde anormal hücre yüzdesi ve KA/ hücre sayısının istatistiksel olarak önemli derecede artmasına sebep olmuştur. Tetra sadece 24 saatlik muamele süresinde ve 50 mg/kg'lık dozda kromozom aberasyonunu uyarmamıştır. Ayrıca 12 saatlik muamele süresinde anormal hücre yüzdesinin ve KA/Hücre sayışırım doza bağlı artış gösterdiği de bulunmuştur. MTin 12 saatlik muamele süresinde kontrolden ve eritici kontrolden daha düşük olduğu halbuki 24 saatlik muamele süresinde doza bağlı artış gösterdiği saptanmıştır. Anahtar kelimeler. Tetra, Sıçan, Kemik İliği Hücresi, în Viyo Kromozomal Anormallikler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE IN VIVO EFFECTS OF TETRA ANTIBIOTICS ON CHROMOSOMAL ABERRATIONS IN BONE MARROW CELLS OF RATS TONGUZ ÇAKMAK DEPARTMENT OF BIOLOGY INSTmjTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Yean 2000, Pages: 57 Jury: Prof. Dr. Mehmet TOPAKTAŞ Prof. Dr. Rfiştfi HATİPO?LU Yrd. Doç. Dr. Eyyfip RENCÜZO?ULLARI The aim of this study was to investigate the in vivo genotoxic effects of Tetra antibiotic on the chromosomal aberrations in bone marrow cells of rats (Rattus norvegicus var. albinos) Tetra significantly increased the percentage of abnormal cells and the chromosomal aberrations per cells (CA/cell) in bone marrow cells of rats at all concentrations (50, 100, 200 mg/kg body weight) for 12 and 24 hours treatment times. However, Tetra did not induce the CA only at 50 mg/kg b.w. for 24 hours treatment time. In addition, the increasing of the percentage of abnormal cells and CA/cells for 12 hours treatment times were dose-dependently. MI was decreased when compared with control and solvent controls for 12 hours treatment times. However, Tetracycline dose dependentry increased the MI for 24 hours treatment times.