Memenin duktal karsinoma In Situ olgularında moleküler subtiplere göre manyetik rezonans görüntüleme bulgularında fark var mıdır?
Are there differences in magnetic resonance imaging findings according to molecular subtypes in cases of ductal carcinoma In Situ of the breast?
  1. Tez No: 955501
  2. Yazar: AMELYA ZEYNALOVA İLHANOGLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA GÜL İÇTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Duktal karsinoma in situ, HER2, Manyetik rezonans görüntüleme, Ductal carcinoma in situ, HER2, Magnetic resonance imaging
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Senoloji Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Memenin Duktal Karsinoma In Situ Olgularında Moleküler Subtiplere Göre Manyetik Rezonans Görüntüleme Bulgularında Fark Var mıdır? Duktal karsinoma in situ (DCIS) olgularında moleküler alt tiplerle manyetik rezonans görüntüleme (MRG) bulguları arasındaki ilişkiyi değerlendirmek ve özellikle HER2 pozitif alt tipin karakteristik MRG özelliklerini ortaya koymak amaçlanmıştır. Etik kurul onayı alınarak retrospektif olarak yürütülen çalışmada, 2010–2024 yılları arasında pür DCIS veya mikroinvaziv DCIS tanısı almış ve preoperatif MRG incelemesi bulunan 55 kadın hasta incelendi. Lezyon tipi, morfolojik ve kinetik özellikler iki deneyimli radyolog tarafından değerlendirildi. Patolojik verilerde yaş, klinik bulgu, lezyon yerleşimi, tümörün grade'i, nekroz varlığı, tümör boyutu, cerrahi sınır durumu, aksiller lenf nodu tutulumu ve reseptör durumu (ER, PR, HER2) kaydedildi. Reseptör durumu eksik olan vakalar yeniden boyanarak patolog tarafından değerlendirildi. HER2 pozitif oranı %43,6 idi. Bu grupta MRG lezyon boyutu anlamlı olarak daha büyüktü (ortalama 44,7 mm; p=0,004) ve meme başına uzanım daha sık gözlendi (p=0,032). Ayrıca HER2 pozitif vakalarda ER negatifliği daha yüksekti (p=0,003) ve yüksek nükleer grade oranı artmıştı (p=0,052). ROC analizinde 22 mm lezyon boyutu, HER2 pozitifliği öngörmede anlamlı bulundu (AUC=0,740). Diğer değişkenlerde istatistiksel fark yoktu. MRG lezyon boyutu, meme başına uzanım, ER negatifliği ve yüksek nükleer grade, HER2 pozitifliği öngörmede bağımsız prediktörler olarak saptandı. Bulgular, MRG'nin DCIS moleküler alt tiplerinin tahmininde yardımcı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Are there differences in magnetic resonance imaging findings according to molecular subtypes in cases of ductal carcinoma in situ of the breast? This study aimed to evaluate the relationship between molecular subtypes and magnetic resonance imaging (MRI) findings in cases of ductal carcinoma in situ (DCIS), with a particular focus on identifying the characteristic MRI features of the HER2-positive subtype. After obtaining ethics committee approval, 55 female patients diagnosed with pure or microinvasive DCIS between 2010 and 2024 and who underwent preoperative breast MRI were retrospectively analyzed. Lesion type, morphological, and kinetic features were evaluated by two experienced radiologists. Pathological data including age, clinical presentation, lesion localization, tumor grade, necrosis, tumor size, surgical margin status, axillary lymph node involvement, and receptor status (ER, PR, HER2) were recorded. Receptor status was re-evaluated by a pathologist in cases where it was initially unavailable. The rate of HER2 positivity was 43.6%. The mean MRI lesion size was significantly larger in the HER2-positive group (mean 44.7 mm; p=0.004), and nipple extension was more frequent (p=0.032). Additionally, ER negativity was higher in HER2-positive cases (p=0.003), and high nuclear grade was also more common (p=0.052). ROC analysis identified 22 mm as a significant threshold in predicting HER2 positivity (AUC=0.740). No statistically significant differences were found in other variables. MRI lesion size, nipple extension, ER negativity, and high nuclear grade were found to be independent predictors of HER2 positivity. These findings suggest that MRI-based features may assist in the prediction of DCIS molecular subtypes.