Hemşirelik öğrencilerinde simülasyona dayalı öğrenmenin ahlaki duyarlılık ve moral distres üzerindeki etkisi
The effect of simulation-based learning on moral sensitivity and moral distress in nursing students
  1. Tez No: 955512
  2. Yazar: CEYDA GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KUĞUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hemşirelik, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Education and Training, Nursing, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik öğrencisi, simülasyon, moral distres, ahlaki duyarlılık, etik duyarlılık, Nursing student, simulation, moral distress, moral sensitivity, ethical sensitivity
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Bilimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Bu araştırmanın amacı, gelecekte hasta bakımında rol alacak hemşirelik öğrencilerinde simülasyona dayalı öğrenmenin ahlaki duyarlılık ve moral distres üzerindeki etkisini incelemektir. Araştırma, randomize kontrollü deneysel desen kullanılarak karma yöntem ile yürütülmüştür. Evreni, İstanbul'daki bir vakıf üniversitesinin hemşirelik bölümünde öğrenim gören üçüncü sınıf öğrencileri oluşturmuş; örneklem ise 28 kişilik deney ve 28 kişilik kontrol grubundan oluşmuştur. Verilerin analizi SPSS 22.0 programı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma bulguları, simülasyona dayalı eğitimin hemşirelik öğrencilerinin moral distres düzeyleri üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma sağlamadığını (t=1.954, p=0.057) göstermiştir. Bununla birlikte, etik ikilem yaşama düzeyinde anlamlı bir artış (t=-2.125, p=0.043) ve ahlaki özerklik alt boyutunda zaman içinde gruplar arasında anlamlı bir farklılık (F=3.568, p=0.037) saptanmıştır. Bu bulgular, simülasyon temelli eğitimin öğrencilerin etik farkındalıklarını geliştirdiğini ve ahlaki karar verme süreçlerine katılımını artırdığını göstermektedir. Simülasyonun alt boyutlara etkisi istatistiksel olarak sınırlı bulunmakla birlikte, öğrenciler süreci özellikle öğrenme (Ort=18.46, SS=3.37) ve güven geliştirme (Ort=27.21, SS=4.05) açısından etkili olarak değerlendirmiştir. Deney grubunun Modifiye Simülasyon Etkililik Toplam Puanının yüksek olması (Ort=72.04, SS=11.65), simülasyonun eğitsel süreçte öğrencilere güçlü bir deneyim sunduğuna işaret etmektedir. Sonuç olarak, simülasyona dayalı eğitimin hemşirelik öğrencilerinde etik farkındalığı artırmada etkili olduğu; ancak moral distres düzeylerini azaltmada tek başına yeterli olmadığı belirlenmiştir. Bu nedenle, simülasyon uygulamalarının rehberlik, etik vaka tartışmaları ve uzun süreli eğitim modelleri gibi destekleyici yöntemlerle birlikte planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of simulation-based learning on moral sensitivity and moral distress among nursing students who will provide care to patients in the future. The research was conducted using a randomized controlled experimental design with a mixed-methods approach. The study population consisted of third-year nursing students enrolled at a foundation university in Istanbul, and the sample included 28 students in the experimental group and 28 in the control group. Data were analyzed using SPSS 22.0. Findings revealed that simulation-based education did not lead to a statistically significant decrease in the students' levels of moral distress (t=1.954, p=0.057). However, a significant increase was observed in ethical dilemma experience (t=-2.125, p=0.043), and a significant difference over time was found between groups in the moral autonomy sub-dimension (F=3.568, p=0.037). These results suggest that simulation-based education may enhance students' ethical awareness and promote their involvement in moral decision-making processes. Although the effect of simulation on the sub-dimensions of moral distress was statistically limited, students evaluated the process as particularly effective in terms of learning (M=18.46, SD=3.37) and confidence development (M=27.21, SD=4.05). The high overall score on the Modified Simulation Effectiveness Tool (M=72.04, SD=11.65) among the experimental group indicates that simulation provided a powerful educational experience. In conclusion, simulation-based education was effective in improving ethical awareness among nursing students but was not sufficient on its own to reduce moral distress levels. Therefore, it is recommended that simulation be used in conjunction with complementary educational strategies, such as guidance, ethical case discussions, and longitudinal training programs.