Üniversite öğrencilerinin özel statülü koruma kapsamındaki Suriyeli bireylere yönelik tutumlarının Fiske'in ilişki modelleri kuramı kapsamında incelenmesi: İstanbul ili örneği
  1. Tez No: 955560
  2. Yazar: AYBİKE BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BÜLENT TANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Fiske, İlişki Modelleri Kuramı, Suriyeli, Sığınmacı, Ahlaki, Tutum, Fiske, Communal Sharing, Syrian, Refugee, Moral, Attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bağımlılık Psikolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu çalışmanın amacı İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin özel statülü koruma kapsamındaki Suriyeli bireylere yönelik tutumlarını, Fiske'in ilişki modelleri kuramı kapsamında incelemektir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin özel statülü koruma kapsamındaki Suriyeli bireylere yönelik geliştirdikleri ahlaki tutumları, Haidt ve Graham (2007) tarafından geliştirilen ''Ahlaki Temeller“ kuramına dayanan ''Ahlaki İhlal Hikayeleri''ne verilen cevaplar doğrultusunda incelenmiş ve elde edilen sonuç Fiske'in (1992) ilişki modelleri kuramı kapsamında değerlendirilmiştir. Araştırmanın evrenini İstanbul'da yaşayan 150 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma betimsel araştırma yöntemlerinden ''nicel araştırma'' yöntemi ile oluşturulmuştur. Katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini belirleme amacıyla oluşturulan ''Demografik Bilgi Formu''nda katılımcıların yaş, yaşadıkları il ve öğrenim durumlarına ilişkin bilgiler yer almaktadır. Araştırmanın alt amaçları doğrultusunda cinsiyet, Suriyeli bireylerle karşılaşma sıklığı ve Suriyeli bireylere yönelik duyulan duygusal yakınlık seviyeleri değişkenlerine ilişkin veriler elde edilmiştir. Katılımcıların Suriyeli bireylere yönelik tutumlarının belirlenmesi amacıyla Haidt'in ''Ahlaki Temeller Kuramı'' çerçevesinde (Bahçekapılı ve Yılmaz, Çev:2020) tarafından çevrilen ”Ahlaki İhlal Hikayeleri" ile oluşturulan anket kullanılmıştır. Araştırmada kullanılacak olan anket katılımcılara çevrimiçi platformlar aracılığıyla ulaştırılmıştır. Araştırma sonunda elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için ''IBM SPSS Statistics 24'' programı kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemi %68,8'i kadın ve %31,2'si erkek, yaş aralığı 18-26 olan, İstanbul'da yaşayan, üniversite öğrencisi olan 150 kişiden oluşmaktadır. Verilerin analizinde araştırma evreninin (İstanbul'da yaşayan üniversite öğrencilerinin) Suriyeli bireylere yönelik tutumlarının belirlenebilmesi doğrultusunda araştırmanın katılımcılarına yöneltilmiş olan ''Ahlaki İhlal Hikayeleri''nde, uyruğu belirsiz kişilerin gerçekleştirdikleri ahlaki ihlaller ile Suriyeli bireylerin gerçekleştirdikleri ahlaki ihlallere verilecek cevapların karşılaştırılması amacıyla ''bağımlı örneklem t-Testi'' uygulanmıştır. Bununla birlikte, katılımcılardan araştırmanın alt amaçları doğrultusunda; cinsiyet, Suriyeli bireylerle karşılaşma sıklığı ve Suriyeli bireylere yönelik duyulan duygusal yakınlık seviyesi değişkenleri ''karışık desenli varyans analizi'' kullanılarak karşılaştırılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, ahlaki ihlali gerçekleştiren kişinin Suriyeli olduğu sorularla, ahlaki ihlali gerçekleştiren kişinin belirsiz olduğu sorulara verilen cevaplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Bu fark ahlaki ihlali gerçekleştiren birey Suriyeli olduğunda, bu ihlalin ahlaki olarak daha yanlış bulunduğu şeklindedir. Elde edilen bulgular literatür ışığında tartışılmış ve birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the attitudes of university students living in Istanbul towards Syrian individuals under special protection status within the framework of Fiske's relational models theory. In line with this objective, the moral attitudes developed by university students living in Istanbul towards Syrian individuals under special protection status have been analyzed based on responses to“Moral Violation Stories,”which are grounded in the“Moral Foundations”theory developed by Haidt and Graham (2007). The results obtained were then evaluated within the framework of Fiske's (1992) relational models theory. The population of the study consists of 150 university students living in Istanbul. The research was conducted using the“quantitative research”method, one of the descriptive research methods. To determine the socio-demographic characteristics of the participants, a“Demographic Information Form”was used, which included information on participants' age, city of residence, and educational status. In line with the study's sub-objectives, data were collected on variables such as gender, frequency of encounters with Syrian individuals, and levels of emotional proximity to them. To assess the participants' attitudes towards Syrian individuals, a survey was conducted Moral Violation Stories“ (Bahçekapılı & Yılmaz, Trans., 2020), based on Haidt and Graham's (2007) Moral Foundations Theory. The questionnaire was distributed to participants via online platforms. For the statistical analysis of the data collected in the study, the ”IBM SPSS Statistics 24“ program was used. The sample consists of 150 university students living in Istanbul, with 68.8% female and 31.2% male, and an age range of 18-26. In analyzing the data, a ”paired-sample t-test“ was conducted to compare responses to moral violations committed by individuals of unknown nationality versus violations committed by Syrian individuals. Additionally, in line with the study's sub-objectives, participants' gender, frequency of encounters with Syrian individuals, and levels of emotional proximity to them were compared using a ”mixed-design variance analysis." The findings indicate a statistically significant difference between responses to questions where the moral violation was committed by a Syrian individual and those where the violator's nationality was unknown. Specifically, violations were perceived as more morally wrong when committed by a Syrian individual. The findings were discussed in light of the literature, and several recommendations were made.