Türkçe dersinde konuşma ve yazma becerilerinin geliştirilmesinde dijital öyküleme uygulamaları
Digital storytelling applications in developing speaking and writing skills in English courses
  1. Tez No: 955688
  2. Yazar: ESRA ERMİŞ KAYGUSUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE DİLEK BELET BOYACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkçe, Dijital öyküleme, Konuşma, Yazma, İlkokul, Turkish, Digital storytelling, Speaking, Writing, Primary School
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, Türkçe dersinde kullanılan dijital öyküleme uygulamalarının öğrencilerin konuşma ve yazma becerilerinin gelişimindeki etkisi belirlemektir. Araştırmada karma yöntemlerden biri olan gömülü deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamı aracı olarak,“İlkokul Öğrencilerine Yönelik Konuşma Becerisi Dereceli Puanlama Anahtarı”,“Yazma Becerisi Değerlendirme Rubriği”, öğrenci günlükleri, araştırmacı günlüğü ve öğrenci ürünleri kullanılmıştır. Türkçe dersinde kullanılan dijital öyküleme uygulamalarının konuşma becerilerine tüm alt boyutlarda istatistiksel olarak olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Yazma becerilerinin“Dil ve Anlatım”,“İçerik”,“Biçim”alt boyutlarında deney grubu öğrencilerinin puanları anlamlı derecede yüksektir. Yazma becerisinin“Yazım ve Noktalama”alt boyutunda deney ve kontrol grupları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Konuşma ve yazma becerilerinin nitel bulgularında; öğretim programında yer alan kazanımları öğrencilerin uygulamaya koyduğu belirlenmiştir. Ayrıca dijital öyküleme uygulamasının eğlenceli, faydalı, becerileri geliştirici olduğu sonuçlarına da ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına dayanarak dijital öykülemenin farklı becerilerin geliştirilmesinde de kullanılabileceği öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this research is to determine the effect of digital storytelling applications used in Turkish lessons on the development of students' speaking and writing skills. Embedded experimental design, one of the mixed methods, was used in the research. The study group of the research consists of 4th grade students. In the research,“Speaking Skills Graded Scoring Key for Primary School Students”,“Writing Skills Evaluation Rubric”, student diaries, researcher diary and student products were used as data collection tools. It has been determined that digital storytelling applications used in Turkish lessons have a statistically positive effect on speaking skills in all sub-dimensions. The scores of the experimental group students in the“Language and Expression”,“Content”and“Form”sub-dimensions of writing skills are significantly higher. No significant difference was found between the experimental and control groups in the“Spelling and Punctuation”sub-dimension of writing skills. In the qualitative findings of speaking and writing skills, it was determined that the students put into practice the achievements in the curriculum. It has also been concluded that the digital storytelling application is fun, useful and skill-developing. Based on the research results, suggestions were made that digital storytelling could also be used to develop different skills.