Sait Faik Abasıyanık'ın öykülerinde beden imgesi
The body image in the short stories of Sait Faik Abasıyanık
- Tez No: 955748
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sait Faik Abasıyanık, beden imgesi, edebiyat, toplumsal dışlanma, arzu, norm dışılık, Sait Faik Abasıyanık, body image, literature, social exclusion, desire, nonconformity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Modern Türk öykücülüğünün en önemli isimlerinden biri olan Sait Faik Abasıyanık, modern bireyin iç dünyasını ve gündelik yaşamın sıradanlığı içerisinde yer alan, toplumun kenarına itilmiş figürleri odağına alarak Türk edebiyatında köklü ve öncü bir yer edinmiştir. Abasıyanık gerisinde, sınıf, cinsiyet ve kentleşme gibi olgulara dair çok katmanlı okumalara imkân tanıyan zengin bir edebî miras bırakmıştır. Bu çalışma, Sait Faik'in bıraktığı mirası daha iyi kavrayabilmek için öykülerindeki bedensel imgeleri görünür kılmayı ve bu imgeler aracılığıyla yazarın eserlerinde toplumsal yapının birey üzerindeki etkilerini tartışmayı amaçlanmaktadır. Bu tezde öncelikle beden kavramı tarihsel, felsefi, sosyolojik ve edebî boyutlarıyla ele alınmış, farklı kuramsal yaklaşımlar doğrultusunda bedenin toplumsal ve ideolojik olarak nasıl yorumlandığı incelenmiştir. Ardından, Sait Faik'in seçilmiş öyküleri, çok katmanlı yapısını anlamlandırmak ve bağlam içindeki anlamlarını derinlemesine çözümlemek amacıyla metin merkezli bir yöntemle incelenmiş ve öykülerdeki beden imgeleri tespit edilen tematik başlıklar altında değerlendirilmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, Sait Faik'in öykülerinde beden imgelerini görünür kılmak ve bu imgeler aracılığıyla öykü karakterlerinin toplumsal yapıyla kurdukları ilişkileri analiz etmektir. Çalışma, edebiyatta beden temsillerine ilişkin literatüre katkı sunarken Sait Faik'in anlatı evreninde bedenin hangi biçimlerde temsil edildiğini ve bireysel bedenin toplumsal olgularla nasıl ilişkilendirildiğini ortaya koymayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Sait Faik Abasıyanık is one of the most important writers in modern Turkish short story writing. He focuses on the inner world of individuals and on people who are often excluded from society, showing their lives within everyday situations. His stories allow readers to explore social issues such as class, gender, and urban life in a deep and meaningful way. This study aims to explore how the human body is represented in Sait Faik's stories and to understand how these bodily images reflect the relationship between individuals and society. First, the concept of the body is explained from historical, philosophical, sociological, and literary perspectives. Then, selected stories by Sait Faik are analyzed using a text-based method to better understand the role of the body in his narratives. The main goal of this thesis is to reveal the body images in his stories and to show how these images help us understand the characters' place within the social structure. This study also contributes to the literature on body representations in literature by showing how Sait Faik presents the body in different ways and connects it to social issues.