Öğretmenlerin güç mesafeleri algıları ile Bolman ve Deal'ın Dört Çerçeve Modeline yönelik liderlik algıları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' power distance percepsions based on Bolman and Deal's Four-Frame Model
  1. Tez No: 955847
  2. Yazar: EZGİ TOPRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN BOYACI, PROF. DR. OSMAN FERDA BEYTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Güç, Güç Mesafesi, Dört Çerçeve Kuramı, Liderlik, Okul Yöneticisi, Power, Power Distance, Four Frame Theory, Leadership, School Administrator
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu araştırmada, öğretmenlerin güç mesafesi algıları ile Bolman ve Deal'ın Dört Çerçeve Kuramı'nda tariflenen liderlik algıları incelenmiştir. Açımlayıcı sıralı karma desenle yürütülen çalışmada nicel veriler 491 öğretmenden; nitel veriler ise 21 öğretmenle yapılan görüşmelerden elde edilmiştir. Veri toplama aracı olarak Güç Mesafesi Ölçeği ve Liderlik Yönelimi Ölçeği kullanılmıştır. Nicel bulgular, güç mesafesi ve liderlik algılarının cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve branşa göre anlamlı farklılık gösterdiğini ortaya koymuştur. Kadın öğretmenler insan kaynakları ve sembolik liderliği daha güçlü algılarken, erkek öğretmenlerin güç mesafesi algıları daha yüksektir. Yaş ve eğitim düzeyi arttıkça erişim zorluğu algısının da arttığı bulunmuştur. Branşlara göre farklılıklar özellikle İngilizce, bilişim teknolojileri gibi branşlarda daha belirginleşmiştir. Güç mesafesi ile liderlik algıları arasında güçlü negatif korelasyonlar saptanmıştır. Nitel bulgular ise öğretmenlerin, karar alma ve iletişim süreçlerinde daha katılımcı, destekleyici liderlik yaklaşımlarına ihtiyaç duyduklarını göstermektedir. Sonuçlar doğrultusunda okul yöneticilerine, öğretmen farklılıklarını dikkate alan erişilebilir ve kapsayıcı liderlik uygulamaları geliştirmeleri önerilmektedir. Ayrıca öğretmen katkısını artıran, güç mesafesini azaltan politikaların eğitim sistemine entegrasyonu önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, teachers' perceptions of power distance and their perceptions of leadership as defined in Bolman and Deal's Four Frame Model were examined. The research was conducted using an explanatory sequential mixed method design. Quantitative data were collected from 491 teachers, while qualitative data were obtained through semi-structured interviews with 21 teachers. The Power Distance Scale and the Leadership Orientation Scale were used as data collection tools. Quantitative findings revealed that perceptions of power distance and leadership orientations significantly differed by gender, age, education level, and teaching branch. Female teachers perceived higher levels of human resource and symbolic leadership, while male teachers reported higher power distance perceptions. Increases in age and education level were associated with higher perceptions of access difficulty. Differences by teaching branch were particularly evident among English, IT, and arts teachers. Strong negative correlations were found between power distance dimensions and leadership orientations. Qualitative findings showed that teachers expect more participatory, supportive leadership behaviors in decision-making and communication processes. Based on the results, it is recommended that school leaders develop more inclusive and accessible leadership practices that consider the diverse needs of teachers. In addition, educational policies should support teacher involvement and reduce hierarchical barriers in schools to foster more collaborative and effective leadership climates.