Organik zeminlerin geosentetik elemanlar ile mühendislik özelliklerinin iyileştirilmesi
Improvement of engineering properties of organic soils with geosynthetic elements
- Tez No: 955906
- Danışmanlar: PROF. DR. ZÜLKÜF KAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geogrid, Model deneyler, Taşıma gücü, Turba zemin, Temeller, Geogrids, Model tests, Bearing capacity, Peat soil, Isolated footing
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geoteknik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 323
Özet
Geosentetik malzemeler, özellikle geogrid elemanlar, endüstriyel sahalarda zayıf zeminlerin güçlendirilmesinde önemli bir çözüm sunmaktadır. Turba zeminler üzerine yapılan araştırmalar geniş bir literatüre sahip olmakla birlikte, mevcut çalışmaların büyük çoğunluğu örselenmiş numunelere odaklanmakta, örselenmemiş turba zeminlere ilişkin araştırmalar ise sınırlı kalmaktadır. Bu çalışma, düzlemsel güçlendirme elemanları kullanarak büyük ölçekli örselenmemiş turba zeminlerin güçlendirilmesine yönelik yenilikçi bir yaklaşım önermektedir. Çalışmada, dolgu malzemesi olarak kum ve güçlendirme elemanı olarak geogrid elemanlar kullanılmıştır. Araştırma, farklı geogrid yerleşimlerinin ve dolgu zemin özelliklerinin, büyük ölçekli örselenmemiş turba zemin üzerine yerleştirilen kum dolguların taşıma gücü ve oturma davranışı üzerindeki etkilerini sistematik olarak incelemektedir. Sonuçlar, geogrid takviyesinin taşıma gücünü artırırken, oturmayı ve yüzey deformasyonunu azalttığını ortaya koymuş; ayrıca güçlendirme elemanı sayısının artmasının sisteme olumlu yönde etkidiği gözlemlenmiştir. Buna ek olarak, dolgu tabakasının relatif sıkılığı ve kalınlığı gibi parametrelerin, geogrid deformasyonunu etkileyen belirleyici faktörlerden olduğu bulunmuş ve zemin-geogrid etkileşimlerinin daha ayrıntılı bir şekilde incelenmesi gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Geosynthetics, particularly geogrids, have garnered significant attention for soil reinforcement in areas with weak soils, driven by the need for enhanced foundation support in industrial sites. Although extensive studies on peat soils exist, most improvements have focused on disturbed samples, with research on undisturbed peat remaining limited. This study presents an innovative approach for reinforcing undisturbed peat using planar reinforcement materials, employing sand as the fill material and geogrid layers as reinforcement. The study investigates the influence of various geogrid configurations and fill soil properties on the bearing capacity and settlement behavior of sand beds over a peat subgrade. The results demonstrate that geogrid reinforcement significantly improves bearing capacity, reduces settlement, and mitigates surface heaving, with multiple geogrid layers proving the most effective. Moreover, the relative density and the depth of the fill layer are identified as critical factors influencing geogrid deformation, highlighting the need for further research into soil-geogrid interactions.