Azelaik asit içeren kozmetik amaçlı yüz maskesi formülasyon çalışmaları
Formulation studies of cosmetic face masks containing azelaic acid
- Tez No: 955930
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU BAŞARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Azelaik asit, Hiperpigmentasyon, Melazma, Jel taşıyıcı sistemler, Azelaic acid, Hyperpigmentation, Melasma, Gel carrier systems
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kozmetoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Özellikle yüz bölgesinde kahverengi lekeler ile karakterize bir cilt problemi olan melazma bir hiperpigmentasyon bozukluğu olarak tanımlanan ve özellikle estetik açıdan kişileri rahatsız eden yaygın bir cilt problemi olarak tanımlanmaktadır. Tedavisinde anti-inflamatuar, antibakteriyel ve tirozinaz inhibitörü özellikleri sayesinde pigmentasyonun azaltılmasında etkili olan azelaik asit kullanılan en etkili maddeler arasında yer almaktadır. Azelaik asidin sınırlı çözünürlüğü ve deriden penetrasyonunundaki zorluklar etkili tedavinin sağlanmasında engel teşkil etmektedir. Bu tez kapsamında azelaik asitdin topikal uygulanabilirliğini ve terapötik etkinliğini artırmak amacıyla Carbopol ® 940, Poloxamer ® 407 ve Pluronic ® F127 polimerleri kullanılarak jel yapılı taşıyıcı sistemler geliştirilmiştir. Hazırlanan formülasyonların fizikokimyasal özellikleri değerlendirilerek melazma tedavisinde kullanılma potansiyelleri yüksek olan ve çalışmanın bir sonraki basamağı olan in vivo çalışmalara uygun formülasyonlar oldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Melasma, a skin problem characterized by brown spots especially on the face, is defined as a hyperpigmentation disorder and is a common skin problem that disturbs people especially in terms of aesthetics. Azelaic acid, which is effective in reducing pigmentation due to its anti-inflammatory, antibacterial and tyrosinase inhibitor properties in its treatment, is among the most effective substances used. The limited solubility of azelaic acid and the difficulties in its penetration through the skin constitute an obstacle to providing effectivetreatment. In this thesis, gel carrier systems were formulated using Carbopol ® 940, Poloxamer ® 407 and Pluronic ® F127 polymers in order to increase the topical applicability and therapeutic efficacy of azelaic acid. By evaluating the physicochemical properties of the prepared formulations, it was concluded that they have high potential for use in the treatment of melasma and are suitable for in vivo studies, which is the next step of the study.