Investigation of the hydrodynamic behaviour of double acting intensifier
Çift etkili basınç yükselticinin hidrodinamik davranışının incelenmesi
  1. Tez No: 95595
  2. Yazar: BÜLENT YANIKTEPE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEŞİR ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basmç yükseltici, viskoz sürtünme kuvveti, kaçak akış rv, High pressure intensifiers, viscous frictional force, fluid leakage ffl
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ ÇİFT ETKİLİ BASINÇ YÜKSELTİCİNİN HİDRODİNAMİK DAVRANIŞININ İNCELENMESİ BÜLENT YANDCTEPE ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ ANABİLİM DALI Danışman : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yıl: 2000 Sayfa: 54 Jüri Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Prof. Dr. Erdem KOÇ Yrd. Doç. Dr. Ahmet PINARBAŞI Bu çalışmada, su jeti ile kesme sisteminin en önemli parçasını oluşturan çift etkili basmç yükselticisi, piston karakteristikleri, akışkanın hacimsel debisi, eksenel kuvvet, viskoz sürtünme kuvveti, gerekli pompa gücü ve strok zamanı gibi önemli tasarım parametrelerinin etkileri göz önünde bulundurularak teorik olarak incelenmiştir. Pistonlara etkiyen basmç da hidrodinamik olarak incelenmiştir. Ayrıca, piston performansını etkileyen en önemli parametrelerden biri olan radyal açıklıktaki kaçak akışın, piston ve silindir yüzeylerinin birbirine paralel veya iki yüzey arasında eksen kaçıklığının olduğu göz önünde bulundurularak teorik olarak analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS INVESTIGATION OF THE HYDRODYNAMIC BEHAVIOUR OF DOUBLE ACTING INTENSBF1ER BÜLENT YANIKTEPE DEPARTMENT OF MECHANICAL ENGINEERING INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN Yean 2000 Pages: 54 Jury : Prof. Dr. Beşir ŞAHİN : Prof. Dr. Erdem KOÇ : Assist Prof. Dr. Ahmet PINARBAŞI In this study, double acting intensifier which is the main component of the water-jet cutting system was investigated theoretically by considering the effects of important design parameters such as; piston characteristics, fluid volume flow rate, axial force, viscous frictional force, the necessary pump power and stroke time. Pressure exerted on both pistons was examined hydrodynamically. Further more, the fluid leakage in radial clearance which is the most effective parameter on the piston performance was analyzed theoretically considering the piston having parallel surface and the eccentricity between piston and cylinder.