Traktör üç nokta bağlantı düzeni dinamiği ve bilgisayarla modellenmesi
Tractor three point linkage system dynamics and modelling with computer
  1. Tez No: 95596
  2. Yazar: SEYHUN HÜSEYİN YABACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VAHİT KİRİŞÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Üç nokta bağlantı düzeni, Kuvvet ölçme sistemi, Üç nokta bağlantı düzeni dinamiği, Algılayıcı, Three point linkage system, Force measurement system, Three point linkage system dynamics, Transducer II
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ TRAKTÖR ÜÇ NOKTA BAĞLANTI DÜZENİ DİNAMİĞİ VE BİLGİSAYARLA MODELLENMESİ SEYHUN HÜSEYİN YABACI ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARIM MAKİNELERİ ANABİLİM DALI Danışman: Doç. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Yıl: 2000, Sayfa: 43 Jüri: Doç. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Doç. Dr. Aykut GÜL Bu çalışmada; traktöı -asılır makine arasındaki ilişkiler incelenmiş, dinamik koşullarda meydana gelen sistemin kuvvet ve geometrik bazdaki -görüntüsü, hazırlanan bir yazılımla bilgisayar ortamında elde edilmiştir. Yazılım Borland C++ Builder yazılım programında hazırlanmıştır. Grafik tabanlı ve dolayısıyla bir WINDOWS uygulaması olan yazılım; sabitler, ölçülecekler, hesaplananlar ve görüntü kısımlarından oluşmaktadır. Sabit değerler, traktör-asılır makine ikilisinin oluşturduğu sisteme ait değişmeyen değerlerdir. Kuvvet ve konum algılayıcılarından elde edilen sinyallerin karşılığı olan değerler ise ikinci bölümü oluşturmaktadır. Bu iki bölümden yararlanarak yapılan hesaplamalar neticesinde hem nihai değerler, hem de bunlara bağlı olarak meydana çıkan görüntüler elde edilmektedir. Yazılımın kullanımı basit, ancak oldukça işlevsel bir yapıya sahiptir. Gelecekte yapılabilecek düzenlemelerle yazılımın gelecekte yaygın olarak kullanılacağı tahmin edilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS THESIS TRACTOR THREE POINT LINKAGE SYSTEM DYNAMICS AND MODELLING WITH COMPUTER SEYHUN HÜSEYİN YABACI DEPARTMANI" OF AGRICULTURAL MACHINERY INSTITUTE OF NATURAL AND APPLIED SCIENCES UNIVERSITY OF ÇUKUROVA Supervisor. Assoc. Prof. Vahit KİRİŞÇİ Year: 2000, Pages: 43 Jury Assoc.Prof. Dr. Vahit KİRİŞÇİ Prof. Dr. Faruk ÖZGÜVEN Assoc. Prof. Dr. Aykut GÜL In this study, force system between tractor and hitched machines was investigated and novel software was developed to monitor the system and the geometry of three-point linkage. The software was developed in Borland C** Builder. It is a graphical base and thus a Windows application. The software comprises constants, measurements, calculated values and display. The constants are size of ties and angles related with tractor and machine. The values derived from the signals taken by force and position transducers sensor are the second group. With calculations using these two groups both final values and outcomes can be obtained. The software is very simple to use and very function able. Adding some special features it will be very useful tool in future.