Fotovoltaik güneş enerji santrallerindeki kurulum hataları ve analizi
Installation faults and analysis of photovoltaic solar power plants
- Tez No: 955971
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULMUTTALİP ŞAHİNASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistem, kurulum hatası, güneş enerjisi, verimlilik, saha analizi, Photovoltaic system, installation fault, solar energy, efficiency, field analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Fotovoltaik Güneş Enerji Santrallerindeki Kurulum Hataları ve Analizi başlıklı bu tezde, güneş enerji santrallerinin kurulum aşamasında yapılan elektriksel, mekanik ve yapısal hataların neler olduğu, bu hataların sistem performansına etkileri ve tespit yöntemleri incelenmiştir. Tez kapsamında literatürdeki benzer vakalar taranmış, kurulum hatalarının sıkça rapor edildiği görülmüştür. Örneğin, bir çalışmada İngiltere'de incelenen 3,3 milyon fotovoltaik modülün %36,5'inde termal kusurlar (hot spot'lar gibi) tespit edilmiştir (nature.com). Bu durum, kurulum ve işletme kaynaklı gizli kusurların yaygınlığını göstermektedir. Bu tezde Diyarbakır'da 13,96 MWp kurulu güce sahip, tek eksenli izleme sistemli GES sahası vaka çalışması olarak ele alınmıştır(smartsolar.com.tr). Saha etüt raporu kapsamında termal kamera ile kızılötesi termografi, I-V karakteristik ölçümleri ve elektrolüminesans (EL) testleri uygulanarak kurulum hataları tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular, ilgili literatür ışığında değerlendirilmiş; hataların enerji üretim verimliliğinde yarattığı kayıplar ve potansiyel güvenlik riskleri analiz edilmiştir. Son olarak, fotovoltaik santrallerde kalite kontrol süreçlerinin iyileştirilmesi ve kurulum hatalarının minimize edilmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Bu kapsamlı çalışma, fotovoltaik santrallerin uzun vadeli performans ve güvenilirliğinin arttırılmasına katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Installation Errors and Analysis in Photovoltaic Solar Power Plants Master's thesis investigates the electrical, mechanical, and structural installation errors commonly observed in photovoltaic (FV) solar power plants and analyzes their impacts on system performance. The research provides a detailed categorization of installation faults in FV systems and reviews similar cases reported in the literature. For instance, a recent survey found thermal defects in 36.5% of inspected FV modules in the UK, including hotspots and heated substringsnature.com, highlighting the prevalence of hidden faults. In this study, a case analysis is conducted on Yaytaş Solar Power Plant, a 13.96 MWp single-axis tracking FV facility in Diyarbakır, Turkeysmartsolar.com.tr. A field survey was performed using infrared thermography, I-V curve tracing, and electroluminescence (EL) imaging to identify installation-related issues. The functions of these diagnostic tests in detecting installation faults are emphasized – thermal imaging for hotspots, I-V curves for electrical mismatches, and EL for microcracks and cell-level defects. Findings reveal various installation mistakes, such as improper electrical connections and inadequate mechanical mounting, which led to performance losses and potential safety hazards. These results are compared with those in existing literature to underscore common industry-wide issues. The thesis discusses how each identified fault contributes to efficiency reduction and outlines quality control measures to detect or prevent such issues (e.g., commissioning tests, regular inspections). In conclusion, recommendations are provided to improve installation practices, including better training for installers, adherence to standards, and enhanced maintenance protocols. This comprehensive study aims to contribute to improved reliability and yield in FV power plants by minimizing installation errors.