Nikotin, nikotinik asit (niasin) ve nikotinamidin demirli malzemelerin klorür (Cl) içeren sulu ortamlardaki korozyonu üzerine etkilerinin araştırılması
The Effects of nicotine, nicotinic acid (niacine) and nicotinamid on corrosion behaviour of iron, in chloride containing medium
  1. Tez No: 95601
  2. Yazar: TUNÇ TÜKEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ERBİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Nikotin, Nikotinik asit, Nikotinamid, AC İmpedans, Nicotine, Nicotinic acid, Nicotinamid, AC Impedance n
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
oz YÜKSEK LİSANS TEZİ NİKOTİN, NIKOTINİK ASİT (NIASIN) VE NİKOTİNAMİDİN DEMİRLİ MALZEMELERİN KLORÜR (CI) İÇEREN SULU ORTAMLARDAKİ KOROZYONU ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTHULMASI TUNÇ TÜKEN ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ KİMYA ANABİLİM DALI Danışman: Prof.Dr.Mehmet Erbil Yd: 2000, Sayfa: 77 Jüri :Prof.Dr.Mehmet ERBİL Doç.Dr.Birgül YAZICI Y.Doç.Dr Ayşe Bahar YILMAZ Nikotin, nikotinik asit ve nikotinamidin, klorürlü ortamda (%3 NaCl) demirli malzemelerin uğradığı korozyon üzerine etkileri araştırılmıştır. Potansiyodinamik, AC împedans ve polarizasyon direnci ölçüm teknikleri kullanılarak, inhibitor etkisi göstermeleri beklenen bu maddelerin davranışlarının pH ve sıcaklık değişiminden nasıl etkilenecekleri belirlenmeye çalışılmıştır. Deneysel sonuçlar, ortak bir piridin halkasına sahip olan bu maddelerin pH=3 de katodik karakterli olduklarım ve zayıf bir inhibitor gibi davrandıklarım göstermiştir. İçlerinde en etkili olduğu belirlenen nikotinamidin bu etkinliği sıcaklık ve pH nın artması ile azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc THESIS THE EFFECTS OF NICOTINE, NICOTINAMID AND NICOTINIC ACID(NIACINE) ON THE CORROSION BEHAVIOR OF IRON IN CHLORIDE CONTAINING MEDIUM TUNÇ TÜKEN DEPARTMENT OF CHEMISTRY INSTITUTE OF NATURALAND APPLIED SCIENCES Supervisor: Prof.Dr.Mehmet Erbil Year:2000, Pages: 77 Jury : ProfDr.Mehmet ERBİL Doç.Dr.Birgül YAZICI Y.Doç.Dr Ayşe Bahar YILMAZ The effects of nicotinic acid, nicotine and nicotinamid on the corrosion behavior of iron in chloride (3% NaCl) solution. Potentiodynamic, AC Impedance and polarization resistance measurement techniques were used to study the pH and the temperature effect on the behaviors of these substances which are supposed to exhibit inhibitory effect. The experimental results showed that these substances with a common pyridine ring are weak inhibitors at pH=3. The efficiency of nicotinamid which was found to be the most effective decreased with temperature and pH increases.