Bilgi teknolojilerinin turizm üzerine etkileri
The effects of information technologies on tourism
- Tez No: 956009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Bilgi teknolojileri, dijital turizm, yüz yüze anket, SPSS, ki-kare testi, korelasyon analizi, İnformation technologies, digital tourism, face-to-face survey, SPSS, chi-square test, correlation analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgi Teknolojileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışma, bilgi teknolojilerinin tarihî ve kültürel turizm üzerindeki etkilerini, özellikle dijital içeriklerin ziyaretçi davranışlarına olan etkisini incelemektedir. Araştırma, Teknoloji Kabul Modeli (TAM) ve deneyimsel turizm teorileri çerçevesinde yapılandırılmış olup, Mart 2025 tarihinde İstanbul'daki Ayasofya ve Kariye Müzesi'nde gerçekleştirilmiştir. Toplamda 334 Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı katılımcı ile yüz yüze anket tekniği kullanılmıştır. Katılımcılar, ziyaretçi grubunun yaklaşık %20'sini temsil ederek yüksek temsiliyet sağlamıştır. Elde edilen veriler SPSS yazılımı ile tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve korelasyon analizi yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu 18–45 yaş aralığında, kentli, eğitimli ve dijital okuryazarlığı yüksek bireylerden oluşmaktadır. Yaş dağılımında %19,2 ile 36–40 yaş grubu öne çıkarken, cinsiyet dağılımı %56 erkek, %44 kadındır. Hane reislerinin büyük kısmı üniversite mezunu olup, mesleki dağılım kamu çalışanları ve uzman mesleklerde yoğunlaşmaktadır. Hane gelirlerinin çoğunluğu 40.000 TL üzerindedir. Araştırma sonuçlarına göre; katılımcıların %92,8'i sosyal medya içeriklerinin, %90,7'si resmi müze sitelerinin ziyaret kararlarında etkili olduğunu belirtmiştir. Ayrıca %95,5'i teknolojisiz ziyaretlerin eksik olduğunu hissederken, %91,6'sı mobil rehber uygulamalarını tercih ettiğini ifade etmiştir. Sonuç olarak, bilgi teknolojileri tarihî ve kültürel turizm alanında ziyaretçi kararlarını ve deneyim kalitesini etkileyen stratejik bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of information technologies on historical and cultural tourism, with a particular focus on how digital content influences visitor behavior. Structured within the frameworks of the Technology Acceptance Model (TAM) and experiential tourism theories, the research was conducted in March 2025 at the Hagia Sophia and Chora Museums in Istanbul. The study employed a face-to-face survey method with 334 participants, all of whom were citizens of the Republic of Türkiye. These participants represented approximately 20% of the total visitor group, ensuring high representativeness. The data were analyzed using SPSS software, applying descriptive statistics, chi-square tests, and correlation analysis. Most participants were urban, educated individuals aged between 18 and 45, with high levels of digital literacy. The 36–40 age group stood out at 19.2%, and the gender distribution was 56% male and 44% female. The majority of household heads held university degrees, with occupational concentrations in public service and professional fields. Most households reported monthly incomes exceeding 40,000 TRY. According to the findings, 92.8% of participants stated that social media content influenced their visitation decisions, while 90.7% cited official museum websites as a determining factor. Moreover, 95.5% felt that visits without technology were incomplete, and 91.6% preferred mobile guide applications. In conclusion, information technologies emerge as a strategic factor in shaping both visitor decisions and experience quality in the domain of cultural tourism.