Hodgkin lenfomada prognostik faktörler ve sağkalım analizi
Prognostic factors and survival analysis in hodgkin's lymphoma
- Tez No: 956099
- Danışmanlar: PROF. DR. EYÜP NACİ TİFTİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin Lymphoma, Survival, Over 18 years old
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
AMAÇ: Hodgkin lenfoma bimodal yaş dağılımı gösteren kemoterapiyle yüksek kür sağlanabilen B hücreli lenfoid malignitedir. Ancak kötü risk faktörleri kürabiliteyi azaltmaktadır. Biz de merkezimizde takip ve tedavi edilen hastalardan ortalama yaşam sürelerine ve tedavi yanıtlarına etki eden faktörleri retrospektif olarak analiz etmek istedik. MATERYAL VE METOD: Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde 2010-2021 yılları arasında Hematoloji ve Onkoloji kliniklerinde takip ve tedavi edilmekte olan 121 hastanın kayıtlı dosyası incelendi. Demografik verilerde tüm hastaların, tedavi yanıtlarında ise takipli 88 hastanın verileri analiz edildi. BULGULAR: Bimodal yaş dağılımının 18- 21 yaş aralığı ve 41-50 yaş aralığında olduğu, en sık mikstsellüler (%48) alt tipin olduğu görüldü. Çalışma sonlandırıldığında ölüm oranı %18 idi. Ancak ölüm oranlarının önemli bir kısmı tedavi yan etkisi ve pnömoni idi. Hastaların %21'inde bir ilaç yan etkisi vardı. Bunlarında %83'ü bleomisine bağlıydı. Akciğer toksisitesi olanların da %33'ü exitus oldu. 1. sıra tedaviye refrakterlik %4 idi. Relaps sıklığı ise %15'di. 2. sıra tedavileri ele alındığında ise %90 yanıt elde edildiği (TY+PY) saptandı. Bunların da daha sonra %36'sının relaps olduğu gösterildi. 3 sıra tedaviye yanıt oranı ise %40'dır. SONUÇ: Ortalama yaşam süresine etki eden faktörler ele alındığında ise yaş, ekstranodal tutulum ve sayısı, karaciğer, kemik ve kemik iliği tutulumu, evre, IPS, kalsiyum ve albümin düzeyi ve eozinofil sayısı prognoza etki etmektedir. Sonuç olarak, Hodgkin lenfoma kür şansı yüksek olan bir hastalıktır. Tedaviye bağlı komplikasyonlar ölüm nedenleri arasında önemli bir oran teşkil etmektedir. Anahtar Kelime: Hodgkin Lenfoma, 18 yaş üstü hastalar, sağkalım.
Özet (Çeviri)
Aim: Hodgkin Lymphoma is a B-cell lymphoid malignancy with a bimodal age distribution and high curability with chemotherapy. However, poor risk factors decrease the curability. We also wanted to retrospectively analyze the factors affecting the average life expectancy and treatment responses of patients who were followed and treated in our center. Materials and Methods: The records of 121 patients who were followed and treated in Hematology and Oncology clinics of Mersin University Medical Faculty Hospital between 2010 and 2021. Were analyzed Demographic data of all patients and treatment response data of 88 patients with follow-up were analyzed. Results: It observed that the bimodal age distribution was between 18-21 years and 41-50 years, with the most common mixed cellular subtype (48%). The mortality rate was 18% at study termination. However, a significant proportion of the death were due to treatment side effects and pneumonia. 21% of the patients had a drug side effect. 83% of these were due to bleomycin. 33% of those with pulmonary toxicity, died. Refractoriness to the 1st line treatment was 4%. The frequency relapse was 15%. When 2nd line treatment was considered, 90% response rate was achieved (TY+PY). It was shown that 36% of these patients relapsed afterwards. The response rate to the 3rd line treatment was 40%. Conclusion: When the factors affecting the average life expectancy are considered, age, extranodal involvement and number, liver, bone and bone marrow involvement, stage, IPS, calcium and albumin levels, and eosinophil count affect prognosis. In conclusion, Hodgkin lymphoma is a disease with a high chance of cure. Treatment-related complications constitute a significant proportion among the causes of death.