Mekân ve müzik açısından türkü barlar üzerine bir inceleme
A study on türkü bars in terms of space and music
- Tez No: 956192
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN SAĞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: türkü, türkü bar, türkü evi, türkü, türkü bar, türkü house
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışma Anadolu müzik geleneğine ait bir müzikal tür olan türkünün, bar ortamına taşınmasındaki sosyal ve ekonomik nedenler hakkında saptamalarda bulunmak, türkü barlarda türkü kavramına yüklenen anlamları tespit etmek ve yapılan saha çalışması sonucunda, müzisyenler ve dinleyiciler hakkında bazı veriler toplamak için hazırlanmıştır. Bu çalışmada kavramsal çerçeve olarak halk, halk müziği, türkü ve türkü bar kavramları ele alınmıştır. Türkü barların ortaya çıkış süreci incelenmiş ve İstanbul'daki örnekler üzerinden çalışma somutlaştırılmıştır. Araştırma kapsamında türkü barlarda çalışan müzisyenler, dinleyiciler ve işletme sahipleriyle yapılan görüşmeler aracılığıyla, türkü barlara ilişkin güncel ve somut veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın son bölümünde ise elde edilen bulgular doğrultusunda, türkü barların günümüzdeki yansımaları değerlendirilmiş ve araştırma sorularına ilişkin sonuçlara yer verilmiştir. Literatür taraması, anket ve kişisel görüşmelerle beraber türkü barda türkünün dinleyici kitlesi, müzisyenler, solistler ve işletme sahipleri tarafından hangi anlamları ifade ettiği tespit edilmeye çalışılmış ve buradan bir anlam dünyası oluşturulmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada türkülerin bar ortamında hangi anlam dünyasını oluşturduğu ve bu anlam dünyasının mekân, mekân dinamikleri ve müzik boyutunda ne tür anlamlara geldiği sonucuna varılmaya çalışılmıştır. Türkü barlar hakkında yapılan araştırmaların sayıca sınırlı olması ve mevcut çalışmaların büyük ölçüde yazıldıkları dönemin koşullarını yansıtması, günümüzde bu mekânlarda yaşanan değişimlerle birlikte konunun yeniden ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu çalışma, literatürde bir güncelleme taşıması niteliğiyle önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study has been prepared to identify the social and economic reasons behind the transfer of türkü, a musical genre belonging to the Anatolian music tradition, into the bar environment; to determine the meanings attributed to the concept of türkü within türkü bars; and to gather data on musicians and listeners through field research. This study explores the conceptual framework of folk, folk music, türkü (traditional Turkish folk songs), and türkü bars. The emergence and development of türkü bars are examined, with specific reference to examples located in Istanbul to contextualize the discussion. As part of the research, interviews were conducted with musicians, audience members, and business owners affiliated with türkü bars in order to obtain concrete, up-to-date data regarding their structure and social function. In the final section of the study, the findings are evaluated in relation to the contemporary significance of türkü bars, and conclusions are drawn based on the research questions posed. Through a combination of literature review, surveys, and personal interviews, the study seeks to identify the meanings ascribed to türkü by audiences, musicians, vocalists, and venue owners in türkü bars, aiming to construct a corresponding semantic framework. The research ultimately aims to understand the semantic world that türkü creates within the bar context, and to interpret what this semantic world signifies in terms of space, spatial dynamics, and the musical dimension. The scarcity of scholarly research on türkü bars, coupled with the tendency of existing studies to reflect the socio-cultural conditions of the periods in which they were produced, necessitates a renewed examination of the subject in light of the transformations these venues have undergone in recent years. This study is significant in that it offers an updated contribution to the existing body of literature.