Çocuklar için animasyonlu bilimsel yaratıcılık testi kanıt değerlendirme bileşeninin geliştirilmesi ve psikometrik niteliklerinin incelenmesi
Development of the evidence evaluation component for the animated scientific creativity test for children and examination of its psychometric properties
  1. Tez No: 956318
  2. Yazar: MEHMET ARDA ATAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR SAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilimsel yaratıcılık, TOSCAC, ÇABİYAT, kanıt değerlendirme, açımlayıcı yapısal eşitlik modellemesi, açımlayıcı grafik analizi, Scientific creativity, TOSCAC, ÇABİYAT, evidence evaluation, exploratory structural equation modelling, exploratory graph analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Yeteneklilerin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Çalışmada anasınıfı, birinci ve ikinci sınıf öğrencilerinin bilimsel yaratıcılığını ölçmek için geliştirilmiş olan Çocuklar için Animasyonlu Bilimsel Yaratıcılık Testi' ne (ÇABİYAT) kanıt değerlendirme bileşeni eklenmiş ve revize edilen testin (ÇABİYAT-R) psikometrik özellikleri incelenmiştir. ÇABİYAT-R hipotez geliştirme, deney tasarlama ve kanıt değerlendirme alt testlerinden oluşmakta ve her bir alt testte 3'er madde olmak üzere toplam 9 madde yer almaktadır. 252 kişinin katıldığı araştırmada, yapı geçerliği kapsamında gerçekleştirilen EGA sonuçlarında ön görülen üç faktörlü yapı elde edilmiştir. AYEM ve DFA sonucunda ÇABİYAT-R'nin üç faktörlü yapısı doğrulanmış, iki yaklaşım için de mükemmel uyum indeksleri elde edilmiştir. AVE değerlerinin .518 ile .548; CR değerlerinin .756 ile .784 ve √AVE değerlerinin ise .72 ile .74 arasında değiştikleri görülmüştür. Sonuçlar ÇABİYAT-R'nin yapı geçerliğinin iyi düzeyde sağlandığını göstermiştir. ÇABİYAT-R alt test ve toplam test puanlarının üst sınıflar lehine anlamlı şekilde daha yüksek oldukları görülmüştür. SAGES 2 bataryası ile ÇABİYAT-R testi arasında .50 üzerinde anlamlı korelasyon katsayıları hesaplanmış ve testin uyum geçerliğinin iyi düzeyde olduğu bulunmuştur. Madde yanlılık analizleri ölçme değişmezliği modelleri ile test edilmiş ve ÇABİYAT-R maddelerinin kız ya da erkekler lehine herhangi bir yanlılık barındırmadığı tespit edilmiştir. Güvenirlik analizleri kapsamında hesaplanan Cronbach Alpha ve McDonald's Omega katsayılarının .765 ile .784 arasında değiştikleri, kodlayıcılar arası güvenirliğin ise rICC=.998 mükemmel düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the study, animated scientific creativity test for K2 students was revised by adding an evidence evaluation component and the psychometric properties of the revised test (TOSCAC-R) were examined. TOSCAC-R consists of three subtests: hypothesis development, experiment design, and evidence evaluation, with each subtest containing three items, resulting in a total of nine items. In the study, which included 252 participants, an Exploratory Graph Analysis (EGA) was conducted to assess construct validity, and the expected three-factor structure was obtained. Both Exploratory Structural Equation Modeling (ESEM) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) confirmed the three-factor structure of TOSCAC-R, with excellent fit indices for both approaches. The Average Variance Extracted (AVE) values ranged from .518 to .548, Composite Reliability (CR) values ranged from .756 to .784, and √AVE values ranged from .72 to .74. These results demonstrated that TOSCAC-R has a good level of construct validity. It was observed that subtest and total test scores of TOSCAC-R were significantly higher in favor of upper-grade students. Significant correlation coefficients above .50 were found between the SAGES-2 battery and TOSCAC-R, indicating a good level of criterion validity. Item bias analyses were conducted using measurement invariance models to examine gender differences, and it was determined that TOSCAC-R items did not exhibit bias in favor of either boys or girls. As part of the reliability analyses, Cronbach's Alpha and McDonald's Omega coefficients ranged between .765 and .784, while interscorer reliability was rICC = .998, indicating excellent reliability.