Alaşehir (Manisa) ilçesi bağ alanlarında bulunan predatör örümcek (Araneae) türlerinin belirlenmesi üzerine araştırmalar
Research on the determination of predator spider (Araneae) species found in the vineyard areas of Alaşehir (Manisa) district
  1. Tez No: 956361
  2. Yazar: EMMANUEL BOTCHWAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERSEN AYDIN YAĞMUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ RAHŞEN SALTANAT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Alaşehir, Bağ alanı, Vitis sp, Örümcek, Araneae, Alaşehir, Vineyard area, Vitis sp, Spider, Araneae
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Bilimler Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Manisa İli'nin Alaşehir ilçesi'ndeki bağ alanlarında 2024-2025 yılları arasında bulunan yırtıcı örümcek (Araneae) faunasını açıklamayı amaçlamaktadır. Örümcek örnekleri bağ alanlarından kış tuzakları, düşürme tuzakları (pitfall traps), atrap ve sallama ve darbe yöntemleri kullanılarak toplanmıştır. Kış tuzakları üç farklı lokalitede kurulmuştur. Düşürme tuzakları beş lokalitede yerleştirilmiştir. Atrap tüm lokalitelerde kullanılmış, sallama ve darbe yöntemleri ise altı lokalitede uygulanmıştır. Toplamda 567 birey örneği en alt taksonomik düzeye kadar teşhis edilmiştir. Bunların 174'sı ergin (81♀♀, 93♂♂) ve 391'i juvenil olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda 22 familyaya ait 52 cins ve 56 tür tespit edilmiştir. Toplanan örneklerin dağılımı, coğrafi koordinatları, enlemleri ve lokaliteleri hakkında dünya genelinde bilgi verilmiştir. Teşhis edilen türler arasında, Gnaphosidae familyası 9 tür ile en fazla tür sayısını kaydederken, Salticidae familyası 8 tür ile ikinci sırada yer almıştır. Theridiidae familyası ise 6 tür kaydetmiştir. Anapidae, Dictynidae, Palpimanidae, Pisauridae, Trachelidae, Scytodidae, Zodariidae, Titanoecidae gibi diğer familyalar ise kendi içinde yalnızca birer tür ile en düşük sayıda kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
The study aims to elucidate the predator spider (Araneae) fauna found in the vineyard areas of Alaşehir district of Manisa province from 2024 to 2025. Spider specimens were collected from vineyard areas using winter traps, pitfall traps, sweeping nets, and beating and shaking methods. Winter traps were set up in three different localities. The Pitfall traps were deployed in five localities. Sweeping nets were also used in all localities, while beating and shaking methods were employed in six localities. A total of 567 individual samples were identified at the lowest possible taxonomic level. 174 were adults (81♀♀, 93♂♂) and 391 were identified as juveniles. As a result of the study, 52 genera and 56 species belonging to 22 families were identified. Information regarding the distribution, geographical coordinates, latitude, and locality of the collected samples worldwide was provided. The species identified, belonging to the family Gnaphosidae, recorded the highest number of species, at 9, followed by the family Salticidae, which recorded 8 species. The family of Theridiidae also recorded 6 species. Other families, such as Anapidae, Dictynidae, Palpimanidae, Pisauridae, Trachelidae, Scytodidae, Zodariidae, and Titanoecidae, recorded the lowest number of species within their family, with each family having only one species.