Hedeflendirilmiş NVP-BEZ235 ilacının gemsitabine dirençli üçlü negatif meme kanseri hücre hattındaki antikanser etkisinin araştırılması
Investigation of anticancer effect of targeted NVP-BEZ235 drug on gemcitabine-resistant triple negative breast cancer cell line
  1. Tez No: 956367
  2. Yazar: ŞURANUR AYVAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEYNEP BÜŞRA BOLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Genetik, Biology, Biotechnology, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Altın Nanoparçacık, Gemsitabin, Hedefe Yönelik Tedavi, İlaç Direnci, Üçlü Negatif Meme Kanseri, Drug Resistance, Gemcitabine, Gold nanoparticles, Targeted therapy, Triple-negative breast cancer
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Üçlü negatif meme kanseri (ÜNMK), sınırlı tedavi seçenekleri ve kötü prognozuyla agresif bir tümör alt tipidir. Gemsitabine karşı gelişen ilaç direnci, ÜNMK tedavisinde önemli bir engel oluşturmaktadır. Bu çalışmada, gemsitabin dirençli MDA-MB-231GEM hücre hattı oluşturulmuş, geliştirilen dirençli hücre hattında PI3K/mTOR ikili inhibitörü olan NVP-BEZ235'in, folik asit ile fonksiyonelleştirilmiş PEG kaplı altın nanoparçacıklar (FA/BEZ@PEG-AuNP) kullanılarak hedefli taşınmasının terapötik potansiyeli araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, gemsitabin ile uzun süreli aşamalı tedavi uygulanarak MDA-MB-231GEM hücre hattı geliştirilmiştir. Direncin gelişimi direnç faktörü hesaplanarak doğrulanmıştır. Geliştirilen FA/BEZ@PEG-AuNP sisteminin sitotoksik etkileri resazurin bazlı hücre canlılık analiziyle değerlendirilmiş, hedefleme etkinliği gerçek zamanlı PCR ile folat reseptör α (FRα) ekspresyonu üzerinden doğrulanmıştır. Yara iyileşmesi, koloni oluşturma ve hücre döngüsü analizleri ile geliştirilen sistemin proliferasyon, migrasyon ve hücre ölüm mekanizmaları üzerindeki etkileri incelenmiştir. Ayrıca sistemin apoptozla ilişkili genler üzerindeki etkisi gerçek zamanlı PZR ile değerlendirilmiş ve invazyon kapasitesi Transwell invazyon tahlili ile analiz edilmiştir. Bulgular: FA/BEZ@PEG-AuNP sistemi, MDA-MB-231GEM hücrelerinde serbest ilaca kıyasla daha güçlü antiproliferatif ve antimetastatik etkiler göstermiştir. Koloni oluşturma kapasitesinin anlamlı şekilde azaldığı, hücre migrasyonunun inhibe edildiği ve SubG0 fazında artışla birlikte apoptozun indüklendiği gözlemlenmiştir. Ayrıca FA/BEZ@PEG-AuNP sisteminin sağlıklı hücrelere karşı düşük toksisite göstermesi sayesinde yüksek bir terapötik endeks değerine ulaştığı belirlenmiştir. Gerçek zamanlı PZR analizleri, FA/BEZ@PEG-AuNP uygulamasının BAX ve Kaspaz-3 gibi pro-apoptotik genlerin ekspresyonunu artırarak, BCL-2 gibi anti-apoptotik genlerin baskılanmasına yol açtığını göstermiştir; invazyon analizi ise geliştirilen sistemin hücre invazyon kapasitesini belirgin şekilde azalttığını ortaya koymuştur. Sonuç: FA/BEZ@PEG-AuNP sistemi, ÜNMK'de dirençli hücrelere karşı güçlü antiproliferatif ve antimetastatik etki göstererek, hedefe yönelik tedaviler için umut verici bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: Triple-negative breast cancer (TNBC) is an aggressive subtype of breast cancer characterized by limited treatment options and poor prognosis. The development of drug resistance to gemcitabine is a major obstacle in the treatment of TNBC. In this study, a gemcitabine-resistant MDA-MB-231GEM cell line was established, and the therapeutic potential of targeted delivery of the dual PI3K/mTOR inhibitor NVP-BEZ235 via folic acid-functionalized PEG-coated gold nanoparticles (FA/BEZ@PEG-AuNP) was investigated in the developed resistant cell line. Materials and Methods: In this study, MDA-MB-231GEM cell line was developed through a prolonged, stepwise treatment with gemcitabine. The cytotoxic effects of the developed FA/BEZ@PEG-AuNP system were evaluated by resazurin-based cell viability assay, and targeting efficiency was confirmed by real-time PCR on folate receptor α (FRα) expression. The effects of the system on proliferation, migration and cell death mechanisms were investigated through wound healing, colony formation, and cell cycle analyses. In addition, the effect of the system on apoptosis-related genes was evaluated by real-time PCR and the invasion capacity was analyzed by Transwell invasion assay. Results: The FA/BEZ@PEG-AuNP system demonstrated stronger antiproliferative and antimetastatic effects in MDA-MB-231GEM cells compared to the free drug. It was observed that colony formation capacity was significantly decreased, cell migration was inhibited, and apoptosis was induced with an increase in SubG0 phase. It was also determined that FA/BEZ@PEG-AuNP system reached a high therapeutic index value due to its low toxicity to healthy cells. Real-time PCR analyses showed that FA/BEZ@PEG-AuNP application increased the expression of pro-apoptotic genes such as BAX and Caspase-3 and led to the suppression of anti-apoptotic genes such as BCL-2. The invasion analysis revealed that the developed system significantly reduced cell invasion capacity. Conclusion: The FA/BEZ@PEG-AuNP system demonstrated strong antiproliferative and antimetastatic effects against resistant cells in TNBC, offering a promising approach for targeted therapies.