Sağlık yöneticilerinde algılanan örgütsel desteğin verimlilik üzerine etkisi: Sivas ili örneği
The effect of health care managers' perceived organizational support on productivity: The sample of Sivas province
  1. Tez No: 956389
  2. Yazar: GAYE ÇAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞİN BUYRUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık, Yönetici, Örgütsel Destek, Verimlilik
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kuruluşları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, sağlık yöneticilerinin örgütsel destek algılarının, onların iş verimlilikleri üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Sağlık sektörü, karmaşık yapısı ve sürekli değişen ihtiyaçları ile dikkat çekerken, yöneticilerin iş verimliliklerini artıracak koşulların sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu bağlamda, örgütsel destek, yöneticilerin verimliliklerini doğrudan etkileyebilecek bir faktör olarak öne çıkmaktadır. Araştırma, Sivas ili sınırlarında görev yapan sağlık yöneticileri üzerinde yapılmış olup, 40 katılımcı ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın temel amacı, sağlık yöneticilerinin algıladıkları örgütsel desteğin, iş verimliliği, iş tatmini, motivasyon ve stres yönetimi gibi faktörler üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Örgütsel destek, yöneticilerin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde işlerini yürütmelerine yardımcı olacak önemli bir kaynak olarak kabul edilmiştir. Bu çalışmada, sağlık yöneticilerinin demografik özelliklerinin, örgütsel destek algıları ve iş verimliliği üzerindeki etkisi de incelenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, anket yöntemiyle toplanmış ve SPSS programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma, sağlık yöneticilerinin örgütsel destek algılarının iş verimlilikleri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, örgütsel destek algısının iş tatmini, motivasyon ve stresle başa çıkma becerileri üzerinde de olumlu etkiler yarattığı görülmüştür. Demografik faktörlerin ise sağlık yöneticilerinin örgütsel destek algılarını farklı şekillerde etkileyebileceği bulunmuştur. Araştırma, sağlık sektöründe yönetim süreçlerinin verimliliği artırmaya yönelik olarak örgütsel desteğin rolünü vurgulamaktadır. Sağlık kurumlarının daha etkin bir şekilde yönetilmesi için yöneticilere sunulacak destek mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Çalışma, sağlık yöneticilerinin verimliliğini artırmayı hedefleyen politika ve stratejiler geliştirilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effects of healthcare managers' perceptions of organizational support on their work efficiency. While the healthcare sector draws attention with its complex structure and constantly changing needs, it is of great importance to provide conditions that will increase the work efficiency of managers. In this context, organizational support stands out as a factor that can directly affect the productivity of managers. The study was conducted on healthcare managers working in the borders of Sivas province, and a survey was conducted with 40 participants. The main purpose of the study was to evaluate the effects of organizational support perceived by healthcare managers on factors such as work efficiency, job satisfaction, motivation and stress management. Organizational support has been accepted as an important resource that will help managers carry out their jobs in a healthier and more efficient manner. In this study, the effects of demographic characteristics of healthcare managers on their perceptions of organizational support and work efficiency were also examined. The data obtained in the study were collected by survey method and analyzed using SPSS program. The study revealed that healthcare managers' perceptions of organizational support have a significant effect on their work efficiency. In addition, it was observed that the perception of organizational support has positive effects on job satisfaction, motivation and stress coping skills. It was found that demographic factors can affect the organizational support perceptions of healthcare managers in different ways. The study emphasizes the role of organizational support in increasing the efficiency of management processes in the healthcare sector. It was concluded that the support mechanisms to be provided to managers should be strengthened in order to manage healthcare institutions more effectively. The study aims to contribute to the development of policies and strategies aimed at increasing the efficiency of healthcare managers. KeyWords: Health, Manager, Organizational Support, Productivity.