İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi ön hekimlerinin akılcı antibiyotik kullanımı konusundaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge, attitudes, and practices of intern medical students at Inönü University Faculty of Medicine regarding rational antibiotic use
- Tez No: 956399
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ön hekimler, akılcı antibiyotik kullanımı, mezuniyet öncesi eğitim, Intern medical students, Rational antibiotic use, Pre-graduate education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Giriş ve Amaç: Akılcı antibiyotik kullanımı, günümüzde giderek artan antibiyotiklere karşı oluşan ilaç direncinin engellenmesi, enfeksiyon hastalıklarının sebep olduğu komplikasyon oranlarının azaltılması ve hastalıkların kronikleşip mortaliteyi artırmasına engel olur. Ön hekimlerin özellikle sık karşılaşılan enfeksiyöz hastalıkların etkenlerinin viral veya bakteriyel ayrımını doğru yapmaları sonucu gereksiz antibiyotik kullanımında uzaklaşmalarını sağlar. Ön hekimlerin sık karşılaşılan bakteriyel enfeksiyöz hastalıklara Sağlık Bakanlığı'nın Akılcı Antibiyotik Kullanım Klavuzu'nu dikkate alarak birincil antibiyotikleri tercih etmesi akılcı olmayan antibiyotik kullanımını engeller. Ön hekimlerin akılcı antibiyotik yazmaları için akılcı antibiyotik kullanımı konusunda yeterli bilgi düzeyine sahip olmaları gereklidir. Materyal ve Metot: Bu çalışma ön hekimlerin akılcı antibiyotik kullanımı hakkında bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek için yapılmıştır. Çalışmamıza Malatya ilinde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ön hekimlerinden 187 ön hekim katılmıştır. Çalışmamızda İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin ön hekimlerine toplam 20 sorudan oluşan akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili bilgi, tutum ve davranışlarını değerlendirmek için sorular yöneltilmiştir. Bu sorulardan 11 soru tutum ve davranışlarını 9 soru bilgi düzeylerini ölçecek anket sorularından oluşmaktadır. Bu çalışma, bir nicel yaklaşım benimseyerek genel bir tarama modelini temel alan bir inceleme olarak tasarlanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza katılan Malatya ilinde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki ön hekimlerden 91'i (%48,7) erkek 96'sı (%51,3) kadın olmak üzere toplamda 187 ön hekim dahil edilmiştir. Ön hekimlerin yaş ortalama değeri 24,16 olarak bulunmuştur. Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili özel bir eğitim aldıklarını belirten ön hekimlerin sayısı 8 (%4,3) olup, eğitim almayanların sayısı 179 (%95,7) olarak saptanmıştır. Akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili özel bir eğitim alan ön hekimlerle eğitim almayan ön hekimler arasında akut bakteriyel tonsillofarenjit tedavisi bilgi düzeyini ölçme konusunda akılcı antibiyotik kullanımı ile ilgili özel eğitim alanlar lehine istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda Malatya ilinde İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki ön hekimlerin akılcı antibiyotik kullanımı konusunda yeterli bilgiye sahip oldukları tespit edilmiştir. Ön hekimlerin mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrasında akılcı antibiyotik yazma hakkında belirli aralıklarla eğitim almaları önerilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Rational use of antibiotics primarily helps prevent the growing problem of antibiotic resistance, reduces complications caused by infectious diseases, and prevents the chronicization of illnesses and increased mortality. Accurate differentiation by intern medical students between viral and bacterial causes of common infectious diseases helps reduce unnecessary antibiotic use. The preference for first-line antibiotics in common bacterial infections, in accordance with the Ministry of Health's Rational Antibiotic Use Guidelines, prevents irrational antibiotic use. For intern medical students to prescribe antibiotics rationally, they must have sufficient knowledge about rational antibiotic use. Material and method: This study was conducted to evaluate the knowledge, attitudes, and practices of intern medical students regarding rational antibiotic use. A total of 187 intern medical students from Inönü University Faculty of Medicine in Malatya participated in the study. The participants responded to a questionnaire comprising 20 questions designed to assess their knowledge, attitudes, and practices concerning rational antibiotic use. Of these questions, 11 aimed to evaluate their attitudes and practices, while 9 focused on assessing their knowledge levels. The study adopted a quantitative approach and was designed based on a general survey model. Results: Among the 187 intern medical students who participated in the study from Inönü University Faculty of Medicine in Malatya, 91 (48.7%) were male and 96 (51.3%) were female. The average age of the participants was 24.16. Only 8 (4.3%) reported having received specific training on rational antibiotic use, while 179 (95.7%) had not received such training. A statistically significant difference was found in favor of those who had received specific training in rational antibiotic use in terms of knowledge about the treatment of acute bacterial tonsillopharyngitis. Conclusion: As a result of our study, it was determined that intern medical students at Inönü University Faculty of Medicine in Malatya possess sufficient knowledge regarding rational antibiotic use. It is recommended that intern medical students receive training on rational antibiotic prescribing at regular intervals during and after their medical education.