Aile hekimlerinin non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of family physicians' knowledge, attitudes, and practices regarding non-steroidal anti-inflammatory drugs
- Tez No: 969239
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN BURAK SELÇUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aile hekimi, Akılcı ilaç kullanımı, Analjezik, NSAİ ilaçlar, Family physician, Rational drug use, Analgesic, NSAIDs
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
Özet
Aile Hekimlerinin Non-Steroidal Antiinflamatuar İlaçlar Hakkındaki Bilgi, Tutum Ve Davranışlarının Değerlendirilmesi Giriş: Non-Steroidal Antiinflamatuar (NSAİ) ilaçlar hem dünya genelinde hem de ülkemizde yaygın olarak kullanılan ilaçlardır. Bu çalışmanın amacı farklı basamaklarda çalışan aile hekimlerinin non-steroidal antiinflamatuar ilaçlar hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesidir. Materyal-metot: Bu kesitsel, analitik tipteki çalışma 2025 yılında Malatya İnönü Üniversitesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı tarafından yürütülmüştür. Evrenini Malatya ilinde çalışan; Malatya İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Aile Hekimleri ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı'nda Araştırma Görevlisi olarak çalışan Aile Hekimlerinin oluşturduğu çalışmada 227 Aile Hekimine ulaşılmıştır. Aile hekimlerine NSAİ ilaçlarla ile ilgili araştırmacılar tarafından oluşturulan tutum ve davranış değerlendirme formu ve bilgi düzeyi değerlendirme formları yüz yüze uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 227 hekimin yaş ortalaması 43.77±10.63'dür (min:25-max:69). Hekimlerin %62.6'sı (n:142) erkek, %37.4'ü (n:85) kadındır. Aile hekimlerinin %23.3'ünün NSAİ ilaç hakkında klinik içi eğitim almıştır. Aile hekimlerinin NSAİ ilaç reçete ederken etkili olan en önemli faktörler ilacın klinik etkinliği, ilacın yan etki profili ve ilacın uygulama yolu ve farmasötik şeklidir. Reçete edilen NSAİ ilacın tercih edilen en sık uygulama yolu enteral-oral yoldur. Hastalara en sık reçete edilen NSAİ ilaç grubu Profenler=Fenilpropionik Asid türevleridir. Hastalara en sık reçete edilen NSAİ ilaç etken maddeleri parasetamol, deksketoprofen, ibuprofen ve diklofenaktır. Aile hekimlerinin çalışma ünvanına göre aspirin letal dozu, aspirinin analjezik olarak günlük maksimal dozu, aspirin ve diğer NSAİ ilaçların yaptığı ülser lokalizasyonu, salisilat intoksikasyonunda görülen tinnitus ve işitme kaybı, çocuklarda salisilat intoksikasyonunda görülen glisemi tablosu, parasetamol intoksikasyonu ile ilgili bilgi düzeyleri arasında farklılık olmadığı bulunmuştur. NSAİ ilaçlarla glukokortikoid ilaçların antiinflamatuar etkinlik karşılaştırılması, NSAİ ilaçlarla narkotik analjeziklerin analjezik etkinlik karşılaştırılması, NSAİ ilaçların ilaç bağımlılığı yapmamaları, siklooksijenaz (COX) enzimini reversibl/irreversibl bloke etme durumları, antiagregan tedavi olarak aspirin kullanımında NSAİ ilaç kullanım zamanlaması, ibuprofenin analjezik ve antiinflamatuar etkinliği için gerekli doz kıyası, NSAİ İlaç-kortikosteroid/SSRI(Selective Serotonin Reuptake İnhibitörü) etkileşimi, ibuprofen-digoksin etkileşimi, Gastrointestinal (Gİ) irritasyonunu minimalize edebilmek için enterik kaplı formun kullanımı, Gİ irritasyonunu minimalize edebilmek için yemeklerle birlikte alınması, sütle alınması, bol su (en az bir bardak dolusu su) ile alınması önerisi, NSAİ ilaç kullanan hastalarda gastroprotektif ilaç önerisi ile ilgili bilgi düzeylerinin uzman hekim, Aile Hekimliği Uzmanı (AHU) ünvan grubunda daha fazla olduğu bulunmuştur. Sonuç: Aile hekimleri NSAİ reçete ederken en sık etkinliğe dikkat etmekte ve meslek süresi daha kısa olan aile hekimlerinin NSAİ ilaçlar ile ilgili bilgi düzeyleri daha fazladır. Aile hekimliği uzmanlık eğitiminde NSAİ ilaçlar hakkında eğitimlerin artırılmasını meslek yılı 15'in üstündeki hekimlere meslek içi eğitimlerin verilmesini tavsiye ediyoruz.
Özet (Çeviri)
Evaluatıon Of Famıly Physıcıans' Knowledge, Attıtudes, And Practıces Regardıng Non-Steroıdal Antı-Inflammatory Drugs Introduction: Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs (NSAIDs) are widely used both globally and in our country. The aim of this study is to evaluate the knowledge, attitudes, and behaviors of family physicians working at different levels regarding non-steroidal anti-inflammatory drugs. Materials and Method: This cross-sectional, analytical study was conducted in 2025 by the Department of Family Medicine at Malatya İnönü University. The study population consisted of family physicians working in Malatya, including those affiliated with the Malatya Provincial Health Directorate and research assistants at İnönü University Faculty of Medicine, Department of Family Medicine. A total of 227 family physicians were reached. Data collection was conducted face-to-face using forms developed by the researchers to assess attitudes, behaviors, and knowledge levels related to NSAIDs. Results: The mean age of the 227 physicians included in the study was 43.77±10.63 years (min: 25 – max: 69). Of these physicians, 62.6% (n=142) were male, and 37.4% (n=85) were female. About 23.3% of the family physicians had received in-service training on NSAIDs. The most important factors influencing NSAID prescription among family physicians were the clinical efficacy of the drug, side effect profile of the drug and its route of administration, and pharmaceutical form. The most frequently preferred route for NSAID administration was enteral-oral. The most commonly prescribed NSAID drug group was propionic acid derivatives (Profen group). The most frequently prescribed NSAID active ingredients were paracetamol, dexketoprofen, ibuprofen, and diclofenac. There were no significant differences in knowledge levels based on physicians' professional titles regarding the lethal dose of aspirin, maximum daily analgesic dose of aspirin, ulcer localization caused by aspirin and other NSAIDs, tinnitus and hearing loss in salicylate intoxication, glycemic changes in children with salicylate intoxication, and knowledge related to paracetamol intoxication. However, knowledge levels were significantly higher among Family Medicine Specialists(FMS) and research assistants regarding the comparison of anti-inflammatory effects between NSAIDs and glucocorticoids, comparison of analgesic efficacy between NSAIDs and narcotic analgesics, lack of addiction potential in NSAIDs, reversible/irreversible inhibition of cyclooxygenase(COX) enzymes, timing of NSAID use in patients on antiaggregant therapy with aspirin, dosage required for analgesic and anti-inflammatory efficacy of ibuprofen, NSAID-corticosteroid/SSRI(Selective Serotonin Reuptake İnhibitor) interactions, ibuprofen-digoxin interactions, use of enteric-coated forms to minimize GI(Gastrointestinal) irritation, taking NSAIDs with food, with milk, or with a large glass of water (at least one glass), and the recommendation of gastroprotective drugs for NSAID users. Conclusion: Family physicians most frequently consider drug efficacy when prescribing NSAIDs. Physicians with fewer years of professional experience had higher knowledge levels about NSAIDs. It is recommended to increase NSAID-related education during family medicine residency training and to provide in-service training to physicians with over 15 years of professional experience.