Yulaf hasılı silajına farklı dozlarda pediococcus acidilactici inokülasyonunun silaj kalitesi üzerine etkileri
Effects of different doses of pediococcus acidilactici inoculation in oat silage in silage quality
  1. Tez No: 956455
  2. Yazar: ŞÜKRÜ YELTEKİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAYRETTİN ÇAYIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Yulaf hasılı silajı, Silaj kalitesi, Yem değeri, Pediococcus acidilactici, Oat silage, Silage quality, Feed value, Pediococcus acidilactici
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada yulaf hasılı silajına farklı konsantrasyonlarda Pediococcus acidilactici ilavesinin fermentasyon, fiziksel ve kimyasal özellikler, yem değeri, aerobik stabilite ve in vitro sindirilebilirlik üzerine etkilerini belirlemek amacıyla planlanmıştır. Çalışmada muamele gruplarını, yulaf hasılı kontrol (YHK), 106 kob/kg KM P. acidilactici inoküle edilmiş yulaf hasılı (YHPA6), 108 kob/kg KM P. acidilactici inoküle edilmiş yulaf hasılı (YHPA8), 109 kob/kg KM P. acidilactici inoküle edilmiş yulaf hasılı (YHPA9) silajı oluşturmuştur. Silajlar 60 gün boyunca fermantasyona tabi tutulmuştur. Yulaf silajına P. acidilactici inoküle edilmesi silajların açım zamanındaki kuru madde, ham protein ve ham yağ içeriğini arttırmış, ham selüloz ve asit deterjanda çözünmyen lif içeriğini düşürmüştür. Yulaf hasılı silajına P. acidilactici inoküle edilmesi silajların açım zamanındaki pH değerini düşürmüştür. P. acidilactici dozu arttıkça pH değeri rakamsal olarak düşmesine rağmen inoküle edilen gruplar arasında farklılık belirlenmemiştir. P. acidilactici inoküle edilmesi silajların nispi yem değeri ile renk parametre değerlerini etkilememiştir. Yulaf hasılı silajına P. acidilactici inoküle edilmesi kontrol silajına göre YHPA8 silajının laktik asit bakteri sayısını arttırmış fakat diğer silajları etkilememiştir. P. acidilactici inoküle edilmesi yulaf hasılı silajının açılış zamanına ait maya ve küf içeriğini etkilememiştir. P. acidilactici inokülasyonu yulaf hasılı silajının açım sonrası 5 günlük aerobik stabilite testi sonrasındaki pH değerini kontrol silajına göre düşürmüştür. P. acidilactici inokülasyonu silajların organik madde sindirilebilirliği ve metabolize edilebilir enerji değerini etkilememiş ancak net enerji laktasyon içeriğini kontrole göre arttırmıştır. Tüm bu veriler bir arada değerlendirildiğinde, yulaf hasılı silajına 1*108 kob/kg KM düzeyinde P. acidilactici inoküle edilemesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was planned to determine the effects of different concentrations of Pediococcus acidilactici added to oat silage on fermentation, physical and chemical properties, feed value, aerobic stability and in vitro digestibility. The treatment groups in the study were oat silage control (OSC), 106 cfu/kg DM P. acidilactici inoculated oat silage (OSPA6), 108 cfu/kg DM P. acidilactici inoculated oat silage (OSPA8), 109 cfu/kg DM P. acidilactici inoculated oat silage (OSPA9). Silages were subjected to fermentation for 90 days. The P. acidilactici inoculation into oat silage increased the dry matter, crude protein and crude fat contents of the silages at the time of opening, and decreased the crude fiber and acid detergent insoluble fiber contents. Inoculation of P. acidilactici into oat silage decreased the pH value of the silages at the time of opening. Although the pH value decreased numerically as the P. acidilactici dose increased, no difference was determined between the inoculated groups. Inoculation of P. acidilactici did not affect the relative feed value and color parameter values of the silages. Inoculation of P. acidilactici into oat silage increased the lactic acid bacteria count of OSPA8 silage compared to the control silage but did not affect the other silages. Inoculation of P. acidilactici did not affect the yeast and mold content of oat silage at the time of opening. Inoculation of P. acidilactici decreased the pH value of oat silage after 5-day aerobic stability test after opening compared to the control silage. P. acidilactici inoculation did not affect the organic matter digestibility and metabolizable energy value of silages, but increased the net energy lactation content compared to the control. When all these data are evaluated together, it may be recommended to inoculate P. acidilactici into oat silage at a level of 1*108 cfu/kg DM.