Çağdaş Türk resminde lekesel soyutlama bağlamında figür
Figure in the context of stain abstraction in contemporary Turkish painting
- Tez No: 956476
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DALKIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Türk Resmi, Soyut, Soyutlama, Lekesel Soyutlama, Figür, Turkish Painting, Abstract, Abstraction, Stain Abstraction, Figure
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Resim Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Batı dünyasında XIX. yüzyılda yaşanan bilimsel ilerlemeler ve yeni keşiflerle insanın doğa, olaylar ve nesneleri algılama biçimi soyutlaşmıştır. Bu gelişmeler 1900'lü yılların başlarında Batı'da sanata, soyut bakış açısının girmesine yol açmıştır. Kendisinden önceki natüralist yaklaşımlara tepki olarak doğan soyut/soyutlamacı eğilimli sanat anlayışının, Türk resminde tam bir akım bütünlüğünde görülmesi ve sanatçılar arasında çeşitli ifade biçimleri ile yer tutması ise 1950'lerde gerçekleşmiştir. Ancak ilgili literatüre bakıldığında Türk resminde soyut/soyutlamacı eğilimlerle ilgili bugüne kadar ortaya konulmuş birçok araştırmaya rastlanmasına rağmen, lekesel soyutlama bağlamında figür yorumlamalarıyla alakalı herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Bu açıdan bu hususta araştırma yapılması önemli görülmüştür. Bu bağlamda,“Çağdaş Türk Resminde Lekesel Soyutlama Bağlamında Figür”başlıklı bu araştırmada, Adnan Turani, Ali Candaş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hayati Misman, Mustafa Ata, Mustafa Ayaz, Ömer Uluç, Vedat Örs, Yavuz Tanyeli ve Zeki Faik İzer'in eser örnekleri incelenerek sonuçlarıyla ilgili literatüre katkı sağlanması amaçlanmıştır. Araştırma da ilgili sanatçıların, genel olarak eserlerinde renk ve lekenin ağır bastığı, duygusal ve estetik figür soyutlamalarına yer verdikleri görülmüştür. Nitel araştırma yöntemlerinden faydalanılan araştırma, söz konusu sanatçıların 1950-2025 yılları arasında ürettikleri eser örnekleriyle sınırlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the scientific advances and new discoveries in the 19th century in the Western world, the way people perceived nature, events, and objects became more abstract. These developments led to the introduction of an abstract perspective into Western art in the early 1900s. The abstract/abstractionist approach to art, which emerged as a reaction against previous naturalistic approaches, became fully integrated into a movement in Turkish painting and gained a place among artists through various forms of expression in the 1950s. However, when we look at the relevant literature, although there are many studies on abstract/abstractionist tendencies in Turkish painting, we have not come across any research on figure interpretations in the context of spot abstraction. Therefore, research on this topic was deemed important. In this context, this research, titled“Figure in The Context of Stain Abstraction in Contemporary Turkish Painting,”aims to contribute to the relevant literature by examining examples of works by Adnan Turani, Ali Candaş, Bedri Rahmi Eyüboğlu, Hayati Misman, Mustafa Ata, Mustafa Ayaz, Ömer Uluç, Vedat Örs, Yavuz Tanyeli, and Zeki Faik İzer. The research reveals that these artists generally prioritize color and spotty abstractions in their works, and incorporate emotional and aesthetic figural abstractions. The research, which utilized qualitative research methods, was limited to examples of works produced by the artists in question between 1950 and 2025.