Elmalarda hasat sonrası bozulmaların antagonistik mikroorganizmalarda biyolojik kontrolü
Biological control of postharvest diseases of apples by using antagonistic microorganizms
  1. Tez No: 95649
  2. Yazar: MEHLİKA SAY (BENLİ)
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LÜTFÜ ÇAKMAKÇI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi küf (Penicillium expansum), Gri küf (Bolryüs cinerea), Hasat sonrası hastalıklar, Elmalar, Antagonistik microorganizmalar, Mayalar, P. expansum, A cinerea, Postharvest diseases, Apple, Antagonistic microorganisms, Yeasts
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELMALARDA HASAT SONRASI BOZULMALARIN ANTAGONİSTİK MİKROORGANİZMALARLA BİYOLOJİK KONTROLÜ Mehlika (BENLİ) SAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Lütfü ÇAKMAKÇI Elmalarda hasat sonrası hastalıklara neden olan, Botrytis cinerea (B. cinerea) ve Penicillium expansum (P. expansion)' a karsı; yaprak, çiçek ve meyve yüzeylerinden izole edilmiş 123 maya izolatı kullanılmıştır. İn-vivo elma denemeleri 22°C ve +4°C'de yapılmış; patojen (I09 clu/ml), ile maya (10* cfu/ml) karşılaştırılarak meyve üzerinde denenmiştir. 22°C invivo denemeleri sonucunda; P. expansum'* etkili 7, B. cinerea' ya etkili 30 maya izolatı bulunmuştur. Her iki patojene birden etkili 4 maya izolatı ayırd edilmiştir. İn-vivo 22°C,de yapılan elma denemelerinde, etki yüzdesi yüksek bulunan 13 maya izolatı seçilerek +4°C'de soğuk hava depolannda etkileri belirlenmiştir. Bu izolatlardan 8 tanesi P. expansum, denemelerinde başarılı olurken, sadece 1 maya izolatı B. cinerea için etkili bulunmuştur. Çalışmamızda, 123 maya izolatının in-vitro koşullarda antibiyosis denemeleri yapılmış, üç farklı etki saptanmıştır. Bunlardan birincisi inhibisyon zon oluşumu, ikincisi kırmızı pigment zonu oluşumu ve üçüncüsü de çöküntü oluşumudur. Birinci ve ikinci etki her iki patojene karşı gözlenirken, üçüncü etki şekli olan çöküntü oluşumu sadece A cinerea'lara karşı gözlenmiştir.Antagonizm mekanizmalarından biri olan, hiperparazitizm üzerinde önemle durduğumuz çalışmada bu mekanizma açıklanmaya çalışılmıştır. Bununla ilgili olarak Işık Mikroskobisi, Scaning Elektron mikroskobu (SEM) ve Transmision Elektron mikroskobu (TEM) çalışmaları yapılmıştır. Işık mikroskobiği çalışmalarında 44 maya izolatı kullanılarak A cinerea ve P. expansion nüleri Özerine tutunma yetenekleri araştırılmıştır. A cinerea faillerine tutunma yeteneği olan 29 maya ve P. expansum faillerine tutunma yeteneği olan 15 maya izolatı tespit edilmiştir. SEM çalışmalarında en yüksek antagonistik aktivite gösteren 4 maya izolatı ile denemeler yapılmıştır. Bu mayaların P. expansum faillerine tutunma yeteneğinin olmadığı, A cı'fierea'larda ise hepsinin tutunma yeteneğinin olduğu saptanmıştır. SEM mikrografları ile mayaların, hifler üzerindeki tutunmalarının ve bu bölgelerde oluşturdukları çukurlukların, hücre dejenerasyonuna neden olarak, patojen gelişimini engellediği saptanmıştır. TEM çalışmalarında +4°C'deki soğuk hava denemelerinde, her iki patojene birden etkisi gözlenen 85 nolu maya izolatı ile çalışılmıştır. Bu izolatm P. expansum killerine tutunmadığı, A cinerea1 larda ise mayaların, h illere sıkıca tutunduğu ve maya-patojen interaksiyonu, TEM mikroğradanyla açıklanmıştır. Farklı elma kısımlarından izole edilen ve +4°C'de denenen 13 maya izolatının tanımlanması yapılmış, Candida, Rodosporidium, Hansenula, Debaryomyces, Rodotorula, Torulaspora ve Wilttopsis genuslanna ait mayalar oldukları saptanmıştır. 2000, 120 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis BIOLOGICAL CONTROL OF POSTHARVEST DISEASES OF APPLES BY USING ANTAGONISTIC MICROORGANISMS Mehlika (BENLİ) SAY Ankara University Graduate School or Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. M. Lütfü ÇAKMAKÇI Against ft cinerea and P. expansum which cause postharvest diseases on apples, it has been used 123 yeast isolates, which were isolated from the surfaces of the leaf, flower and fruit. In-vivo apple experiments were conducted 22°C and +4°C degrees, and pathogen (10s cfu/ml) and yeast (I0a cfu/ml) were tested on the fruit(s). As a result of this experiment, 7 yeast antagonist isolates to P. expansum and 30 yeast isolates were found effective against B. cinerea. 4 yeast isolates effective on both pathogens were choosed. 13 yeast isolates, whose percentages of effect were found to be high in the experiments conducted on in-vivo 22°C temperature were selected to determine their effects at +4°C cold storage temperature. Out of them, 8 of these isolates were found in the P. expansum experiments and only 1 yeast isolate was effective against ft cinerea. In our study, antibiosis experiments on 123 yeast isolates under in-vitro conditions were made and three different effects were observed. The first was the formation of inhibition zone, the second was the formation of red pigment zone and the third was the precipitation. While the first and second effects were observed against both pathogens, degregation, the third effect, was observed only against A cinerea.We tried to explain this mechanism in this study where we strongly emphasized hyperparatism, which is one of the antagonism mechanisms. We conducted light microscopy. SEM, TEM studies in this regard also. In the light microscopy study, 44 yeast isolates were used to determine their capability on A cinerea and P. expansum fibers. 29 yeast isolates, which could hold on the A cinerea fibers and IS yeast isolates which could hold on to P. expansum fibers, were observed. 4 yeast isolates which showed the highest antagonistic activity were used in the SEM experiments. As a result, it was observed that these yeast isolates could not attach to P. expansum hypae and all of them could attached to A cinerea mycelium. With SEM micro-graph it was observed that pathogen development was hindered through cell degeneration with the attaching to the fibers by the yeast and causing holes in the region. Yeast isolate number 85 was used in the TEM study which was observed to have effects on both pathogens in the experiments conducted at +4°C cold storage temperature. These isolates did not attach to P. expansum mycelium and that in A cinerea the yeast clung on very tightly, and the yeast-pathogen interaction was explained with TEM micrograph. 13 yeast isolates tested at +4°C and isolated from different sections of apples were identified and were determined to belong to Candida, Rodosporidium, Hansenuta, Debaryomyces, Rodotorula, Torulaspora and WUUopsis genus yeast. 2000, 120 pages